A jelenleg mintegy 10 ezer tagot számláló mozgalomnak a többek között az egészség- és oktatásügyi témákat érintő programját Trzaskowski egy tévéstúdióból, élő adásban, a koronavírus-járvány miatt a közönség részvétele nélkül mutatta be. A meghívott vendégek videokonferencia formájában csatlakoztak a rendezvényhez.

A konferencia után Trzaskowski - aki továbbra is  a legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) egyik alelnöke marad - újságíróknak elmondta: a Közös Lengyelország nem a PO versenytársaként alakult, hanem önkormányzati tisztségviselőkre, civil szervezetekre fog támaszkodni, és bekapcsolja a politikai munkába azokat a szakembereket és aktivistákat is, akik nem párttagként akarnak tevékenykedni.

A mozgalom egyik feladata aláírásgyűjtés lesz a civil kezdeményezések keretében kidolgozott törvénytervezetek támogatására. Trzaskowski az Új Szolidaritás nevű szakszervezet megalapítását is ígérte, mely párhuzamosan működne az Andrzej Duda elnökkel együttműködési megállapodást kötött legnagyobb lengyel szakszervezettel, a Szolidaritással. Az új szakszervezet többek között a megbízási szerződés alapján foglalkoztatottakat, az önfoglalkoztatókat képviselné.

Trzaskowski a júliusi elnökválasztás után jelentette be az új mozgalom megalapítását. A választás második fordulójában Andrzej Duda több mint 400 ezer szavazatnyi különbséggel győzött a több mint 10 millió voksot nyert varsói főpolgármesterrel.

Az elnökválasztás után mozgalmat alapított Szymon Holownia tévésztár is, aki független jelöltként indult, és az első választási fordulóban a harmadik helyen végzett. Szeptember végén Holownia közölte: aláírásgyűjtést indít egy új párt megalapításának támogatására is. A párt nem fogja helyettesíteni Holownia Lengyelország 2050 nevű, a közgyűjtésből, valamint egy alapítvány forrásaiból finanszírozott mozgalmát, hanem ennek tevékenységét fogja kiegészíteni - közölte a tévésztár.

A wpolityce.pl konzervatív hírportál megrendelésére készített, szeptember közepén ismertetett felmérés szerint a kormányzó Jog és Igazságosság a szavazatok 37 százalékát nyerné el, ha most rendeznék a parlamenti választást. A második helyen Holownia tömörülése végezne 22 százalékkal, Trzaskowski mozgalma pedig a voksok 20 százalékára számíthatna, ha indulna a választáson.

A jelenlegi fő ellenzéki erőre, a PO vezette Polgári Koalícióra a megkérdezettek 7 százaléka adná le voksát. Lengyelországban három év múlva esedékes a parlamenti választás.