A Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága szeptember 21-én 85 millió forint támogatást hagyott jóvá A nap című film gyártásának előkészítésére a Lumiere Film & TV Kft.-nek - derül ki az NFI pályázati közleményéből.

A film forgatókönyvének megírására korábban már összesen 10,1 millió forint állami támogatást kaptak az alkotók.

A nagyszabású - várhatóan több milliárdos költségvetésű - történelmi film tervéről Rákay Philip kommunikációs szakember beszélt tavaly tavasszal az állami M5 csatorna egyik műsorában. A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló mozifilm egy nap történéseit veszi sorra a magyar forradalom kitörésekor, 1848. március 14. este hét órától március 15. este hét óráig. A premiert 2023-ban, a költő-forradalmár születésének 200. évfordulójára tervezik. Ha minden jól megy, 2023. március 15-én kerülne a film a mozikba - mondta el korábban a filmtervről Rákay.

Csincsi Zoltán producer Lumiere Film & TV Kft.-je A nap gyártására már februárban bejegyezte a Pilvax Film Kft.-t, csakúgy mint egy másik filmtervük, az Aranybulláról szóló film megvalósítására, az Aranybulla Film Kft.-t. (Az utóbbi céget idén augusztusban alapították.)

Az aranybulláról készülő produkció forgatókönyvének fejlesztésére korábban 4 milliót kaptak, majd a négyrészes tévésorozat gyártására Hábermann Jenő producer Film-Art Kft.-je kapott 600 millió forint állami támogatást július végén - a producertársak: Csincsi, Rákay és a rendező Kriskó László.