Televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI). A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió forintos gyártási támogatásával - jelentette be az NFI. (A II. András király által 1222-ben kiadott Aranybulla a nemesség és a király jogait, illetve kötelezettségeit rögzítette évszázadokra.) Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi. A sorozat producerei: Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán és Rákay Philip, gyártója a Film-Art Kft.

Rákay, Kis-Szabó, Csincsi és Kriskó egy nagyszabású történelmi film előkészítésén is dolgozik Petőfi Sándorról és március 15-éről, a forgatókönyv fejlesztésére az NFI tavaly 10,1 millió forintot adott.

"Nem vertem eddig nagydobra, de évek óta történelmi sorozatok és mozifilmek forgatókönyvein, ötletein dolgozom, kiváló kollégáimmal, barátaimmal együtt. Mert jó ideje nehezen viselem, hogy a magyar történelem legszebb fejezetei, legtanulságosabb epizódjai, legnagyobb hősei és hőstettei, vagy akár kudarcai nincsenek minőségi módon, izgalmasan, fogyaszthatóan, de nem felszínesen, filmekben, sorozatokban elmesélve - írta Rákay februárban a Facebook-oldalán.

Az NFI 27 millió forintos támogatást adott Táncház - egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében készül dokumentumfilmre is, az 1970-es évek elején ellenálló mozgalomként indult és 30 évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről.

Hétmilliós támogatást kapott a Kossuth-díjas Csík zenekar A fény felé című adventi műsorának filmes feldolgozása. Ezt és a táncházas dokumentumfilmet is a Híd Média Kft. gyártja le.

Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió forinttal támogatja az NFI, az egykori jászberényi ÁVH börtönből induló és "a világtörténelem emberi kegyetlenségei" bemutató alkotást Faragó Annamária jegyzi, gyártója a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány.

Történelmi filmekre megy a közpénz

Példátlanul nagyszabású, tízrészes Hunyadi-sorozat is készül a kormány 6,9 milliárdos és az NFI 3,6 milliárd forintos támogatásával. A forgatás jövőre kezdődik. Az NFI korábbi közleménye szerint "nemzetközi léptékű tévésorozat készül külföldi partnerekkel, a Nemzeti Filmintézet támogatásával és a TV2 közreműködésével".