Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napokban több sajtóorgánum is tévesen azt közölte, hogy a portugál DanCake kekszgyártó társaság milliárdokat nyert a magyar államtól. E híradásokkal szemben Magyarországnak semmiféle fizetési kötelezettsége nem keletkezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt indult választottbírósági eljárás jelenlegi szakaszában - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tanács kizárólag a kártérítési igény egyik elemének kérdésében döntött. A testület a törvényszék felszámolási eljárásban 2008-ban hozott hiánypótló végzését vizsgálta, és ezzel kapcsolatban tett megállapításokat. A választottbírósági tanács a magyar érvelést elfogadva kimondta, hogy a felszámoló cselekedetei "még akkor sem jelentenék a nemzetközi jog megsértését, ha azok a Magyar Államnak betudhatóak lennének". Döntésében kifejezésre juttatta kétségeit annak kapcsán is, hogy a törvényszéki eljárás valóban kárt okozott-e a cégnek.

A testület a következő eljárási szakaszban vizsgálja majd, hogy a törvényszéki döntés okozott-e bármiféle kárt a társaságnak - írta közleményében a tárca.

A portugál DanCake szerdán jelentette be, hogy szerinte a magyar állam és a vállalat közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírói eljárás első szakasza lezárult. A bíróság döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék vonatkozó ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, amelynek célja a portugál vállalat pénzügyi kompenzációjának megítélése. A DanCake összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt - írta közleményében a DanCake.