Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közép- és kelet-európai régió félezer legnagyobb vállalatának összesített árbevétele tavaly 740 milliárd eurót tett ki, ez 5,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten - derül ki a Coface hitelbiztosító vállalat évente megjelenő rangsorából (CEE Top 500). A lista összeállításánál a Coface szakemberei az árbevétel mellett figyelembe vesznek olyan adatokat is, mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, továbbá a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságait, valamint a hitelbiztosító belső hitelképességi mutatóját is. Így a CEE Top 500-as rangsor reprezentatív képet ad a régió egészének gazdasági teljesítményéről.

Még 2019-ben a közép- és kelet-európai vállalatok többsége kihasználta a kedvező gazdasági környezet adta lehetőségeket - különösen igaz ez az exportorientált országok vállalataira. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétele 2019-ben 1,48 milliárd euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi közel 1,4 milliárddal. Ez pedig 6 százalékos emelkedésnek felel meg. A listázott vállalatok háromnegyedének árbevétele növekedett, 25 százalékuk viszont stagnálást vagy csökkenést volt kénytelen elkönyvelni éves szinten - értékelte az adatokat Declan Daly, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója.

A toplistán 163 lengyelországi, 78 csehországi és 73 magyarországi cég kapott helyet. Magyarország súlya így növekedett, mert 2018-ban csak 71 magyar székhelyű cég volt a lajstromban. A csehországi központú cégek száma is növekedett, 60-ról 78-ra, miközben a lengyelországi cégek száma 175-ről 163-ra csökkent.

A régiós rangsort a lengyelországi olajcég, a PKN Orlen vezeti 26,1 milliárd eurós árbevétellel, megelőzve a 18,1 milliárd eurós forgalmat elérő csehországi Skoda Autót és a magyar Molt 15,9 milliárd eurós bevétellel. A Coface-listából látható az is, hogy a régión belül az autóiparban, az olaj- és gázszektorban, valamint a kereskedelemben érdekelt cégek vannak a főszerepben, ezek a társaságok adják a félezer vállalat összesített árbevételének a kétharmadát. A toplistán szereplő 73 magyarországi székhelyű vállalat az átlag feletti teljesítményt ért el, összesített árbevételük ugyanis 6,3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 114 milliárd eurót.

A magyarországi vállalatok esetében az egy cégre jutó átlagárbevétel 1,56 milliárd euró, ez pedig szintén jobb eredmény a teljes mezőnyre vetített 1,48 milliárdos átlagnál.

A hitelbiztosító korábbi elemzése a járvány nemcsak pénzügyi, de politikai kockázatokat is hozott a régióban és a világon.