Nehéz időszakon van túl a Paksi Atomerőmű Zrt. minden idők legmelegebb nyara és az elmúlt 70 év leghidegebb tele után. Ennek ellenére nem volt gond sem a áram-, sem a földgázellátásban, ami nagyban köszönhetően a paksi erőműnek - mondta Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az atomerőmű tulajdonos cégének vezetője.

Paks az ellátásbiztonság alapja, a legolcsóbb elérhető erőmű. Az MVM-csoport tavaly tette közzé az új stratégiáját. Az erőmű tavaly tért át a korábbi 12 havi termelési ciklusról a 15 havira - vagyis csak 15 hónaponként állnak le karbantartásra és üzemanyag átrakásra a már 30 éves erőművi blokkok. Az atomerőmű működése "hiperbiztonságos", a világ egyik legbiztonságosabb atomerőművének" számít - a stressztesztek alapján - mondta Csiba Péter.

A biztonság egyik alapja a fegyelem és a szabálykövetés - jelentette ki Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Ez a mottó igaz a cég gazdálkodására is. A energiatermelés az elmúlt három évben folyamatosan nőtt -  a teljesítménynövelésnek és a nagyobb teljesítmény-kihasználásnak köszönhetően. Az erőmű adja a hazai éves, 31 310,5 gigawattóra (GWh) fogyasztás 51,3 százalékát - mindezt karbonmentes technológiával - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A hazai energiafogyasztásban 36,5 százalékos volt Paks aránya. Az erőművi blokkok átlagosan 91,38 százalékos hatékonysággal működtek. Közülük a kettes blokk volt a legkisebb, 81,4 százalékos kihasználtságú - az átalakítások miatt. A harmadik blokk száz százalékon működött - vagyis egyetlen percre sem állt le tavaly, ami példátlan a Pakson is üzemeltetett VVER-440 típusú blokkok történetében. Az 1-es és a 4-es blokk 92 százalékos kihasználtsággal működött. Tavaly az atomerőműben 17 üzemzavar volt, ám ezek mértéke nemzetközi veszélyességi skálán (INES) mindegyike nullás besorolású volt - vagyis az üzemzavarnak nem volt a biztonsági kockázata. Az elmúlt négy évben folyamatosan hasonlóan teljesített az erőmű.

A hármas blokk átállása a 15 hónapos ciklusra tízszázalékos üzemanyag-takarékossággal jár, így kevesebb radioaktív hulladék is keletkezik a karbantartáskor és végső soron a zrt. adózás előtti eredménye (EBIDTA) 3,2 milliárd forinttal emelkedik. Így tavaly az atomerőmű értékesítési árbevétele 174,75 milliárd forint volt,  az előző évi 173,72 milliárddal szemben, s tavaly 18,36 milliárd forint volt a cég adózás előtti eredménye. A profit egy részét osztalékként felveszi a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt., ám - közelebbről meg nem nevezett nagyságban - készpénzt is ad vissza az atomerőműnek az idénre tervezett felújításokra - mondta Csiba Péter.

Az első három blokk már megkapta az 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét - így az egyes blokk 2032-ig termelhet. A négyes blokk szavatossága idén jár le, most folyik az üzemidő-hosszabbítási eljárás, amelynek nyomán várhatóan 2037-ig működhet a legfiatalabb blokk. Elkezdődött a nyolc turbina hatékonyságnövelő felújítása is, amely plusz évi 30 megawatt teljesítményt adhat hozzá a mostani 2000 megawatthoz.