Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első tender a Körösök árvízvédelmi védvonalainak a mértékadó árvízszintre történő emelését célozza. A  Hármas-Körös jobb parti töltését kell 4,8 kilométer hosszúságban megemelni, 265 ezer köbméternyi föld megmozgatásával. A töltésre kerülő út is ugyanilyen hosszúságú. Ezt a közbeszerzést a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz-és Mélyépítési Kft. nyerte, a becsült 1 milliárd 961 millió forinttal szemben 2,37 milliárd forinttal.

Ajánlatot tett még a szolnoki KÖTIVIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Tele-kommunikációs Kft., a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., valamint az üllői Hazai Építőgép Társulás Kft. is.

A tiszai töltés emelésre kiírt közbeszerzést a tiszakécskei  Magyar Vakond Kft. nyerte, a becsült 5 milliárd 614 millió forintnál drágább, 6 milliárd 471 millió forintos ajánlatával. Neki a Tisza jobb partján 37 ezer, a Zagyva két partján pedig közel 630 ezer köbméternyi földmunkát kell elvégeznie, míg a töltéskoronákra 11,1 kilométernyi út kerül.

Itt is többen pályáztak, de nem nyert a nyíregyházi "KE-VÍZ 21" Építőipari zrt., továbbá az SDD Konzorcium sem. Ez utóbbi tagjai a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft.

A nyertes tiszakécskei székhelyű Magyar Vakond Kft. - a Céginfo.hu adatai szerint - 2010-es alapítású, a jegyzett tőkéje 100 millió forint, jelenlegi tulajdonosa Varga Károly, korábban a Duna Aszfalt Kft. érdekeltsége volt. (A Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj László és Varga Károly 2015 júliusa külön cégekben folytatják építőipari tevékenységüket.) Az árbevétele a 2012-es 221 millió forintról 2015-ben már 2,4 milliárd forintra emelkedett. Az adózás előtti nyeresége 2015-ben 4,5 milliárd forint volt. Varga Károly a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján a 22. helyen állt, 39 milliárd forint becsült vagyonnal.

Közös ajánlattevőként a Colas Alterra Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. nyerte a legnagyobb falatot, a Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációját. A munka keretében több mint 150 ezer köbméter iszapot kell kikotorni a tóból és kell építeni egy 296 ezer köbméter befogadó képességű zagyteret is. El kell bontani 5,2 kilométernyi parti védművet és kell építeni helyette 29 kilométer hosszú új védművet. E munka becsült ellenértéke 10 milliárd 184 millió forint volt, a nyertesek ajánlatában 10 milliárd 235 millió forint szerepelt. Erre a tenderre a következő cégek adtak még ajánlatot: Magyar Vakond Kft., A-Híd Zrt. és a  Magyar Bau Holding Zrt.