A napokban került Pécsett a városi közgyűlés elé az az előterjesztés, amely szerint a kormány tízmilliárd forintos támogatásával fejlesztik a városi repülőteret a paksi atomerőmű-beruházással összefüggésben - vette át a Bama.hu hírportál hírét a Magyar Nemzet.

Első lépésként a kormány csaknem egymilliárd forintot fizet azért, hogy a Hunatom Zrt. többségi tulajdont szerezzen a Pécs–pogányi repülőteret működtető kft.-ben és az Air Horizont Kft.-ben.

A városnak az ügyletet megelőzően meg kellett egyeznie a pogányi önkormányzattal is, és arra számítanak, hogy a szomszédos település képviselő-testülete is hamarosan megszavazza a döntést. A pécsi testület azzal számol, hogy már a közeljövőben aláírhatják a szerződést a kormánnyal. 

A hírportál értesülései szerint a forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a Pécs–pogányi létesítmény a paksi atomerőmű fejlesztését kiszolgáló cargórepülőtér legyen, miközben az utasszállításban is szerepet kapna. A pécsi beruházás mellett jó néhány további repülőtér-fejlesztési terv körvonalazódott az elmúlt években. Például Békéscsabán épülhet repülőtér 30-35 milliárd forintból a gyulai Airbus-gyárhoz kapcsolódóan, mert annak működéséhez szüksége lehet egy közeli légikikötőre.