A Malév gépei repülnek, és remélhetően holnap is repülni fognak. Minden lehetséges eszközzel azon dolgoznak a Malév Zrt.-nél, hogy a szűk lehetőségek között biztosítsák a cég működését - mondta Berényi János, a Malév Zrt. elnöke egy mai sajtótájékoztatón. Amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet nem adódik, (például, ha több olyan partnerük kéri előre a pénzt, akik eddig nem kérték), addig biztosított tehát a cég működése, de "bármi megtörténhet" - fogalmazott Berényi. Ha azonban ez előállna - bár erre nem készül a cég - az utasok többszörösen biztosítottak, vagyis a jegyárakat visszakaphatják.

Hogy meddig tudják tovább vinni a céget, aminek adóssága hatvan milliárd forint körüli, egyelőre nem ismert, de a jelenlegi formában nem működhet sokáig tovább az elnök szerint. A cél, hogy hézagmentes legyen a váltás, vagyis mindaddig működnie kell a Malév Zrt-nek, amíg felépül egy új nemzeti légitársaság. Továbbra is folynak tárgyalások külföldi befektetőkkel, még olyanok is szóba kerülnek, amelyek korábban már lekerültek a napirendről. Érdeklődőket azonban nem említett.

Berényi egyébként a hét végéig kért likviditási tervet a menedzsmenttől. Az elnök azt is elmondta, hogy a kormány a keddi ülésén is tárgyal a Malév helyzetéről. Berényi meggyőződése, hogy pozitív döntés születik a Malév ügyében. (A keddi sajtótájékoztatót eredetileg két órára hívták össze, később ezt négyre módosították, feltehetően a kormányülés miatt - szerk). Berényi azt is jelezte, hogy a cég működése érdekében karcsúsítás is várható, de ennek méretéről még nem tudott tájékoztatni.

Limburger Lóránt, a társaság vezérigazgatója azt mondta, hogy céljuk a bérek megállapodások szerinti kifizetése. A Malév egyébként az elmúlt hónapokban is jó utazási eredményeket ért el, az ezzel kapcsolatos kilátások is kedvezőek, hiszen idén októberig 775 ezer foglalása van a cégnek.