Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat a történéseket onnan kezdi, hogy Budapest Főváros Önkormányzata "Budapest III. kerület, Csillaghegyi öblözet árvízvédelme projekthez kapcsolódó vízjogi engedélyes tervdokumentáció és tendertervek elkészítése" címen közbeszerzést indított 2015. júniusában.

A KD a fővárost az ajánlatok újraértékelésére kötelezte, majd az ajánlatkérő - előre nem látható okok miatt - megszüntette a tendert, amelynek a becsült ellenértéke 250 millió forint volt.

Ezt követően az árvízvédelmet a főváros rátestálta az FCSM-re, így ez a cég kezdett 2017 februártól tervezési és tanácsadási szerződéseket kötni a Csillaghegyi öblözet védelmére. Az egyes szerződések értékei 5 milliótól 50 millióig terjedtek, a nyolc szerződés együtt 205 millió forintot tett ki.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke úgy vélte, hogy az FCSM megsértette a közbeszerzési törvénynek azt az előírást, amely szerint egy projektet tilos feldarabolni csak azért, hogy ne kelljen rá közbeszerzést kiírni. Ezt a jogsértést megerősítette a KD is, ennek az eredménye lett a 2,5 millió forint bírság, ami elég magasnak számít.

A bírság meghatározásakor a döntőbizottság figyelembe vette a megkötött szerződések értékét, azt, hogy a jogsértés - a szerződések megkötése miatt - nem reparálható, továbbá azt is, hogy az FCSM együttműködő volt a KD-vel, viszont az elmúlt két évben is kapott közbeszerzési bírságot.