Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rezsiárak sok kisvállalkozásnak jelentenek hatalmas terhet, sokaknak pedig a véget. Ilyen például a debreceni Sunland szolárium.

2010 elején nyitottunk, azóta működik töretlen sikerrel az üzlet, de a mai nappal zárunk – mondta az RTL Híradónak Bundik Norbert tulajdonos. Az ok az energia ára: képtelenség kigazdálkodni a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlákat. „Céges felhasználóként a villanyszámla eddig 300 ezer forint volt, az most egymillióra emelkedett meg nagyságrendileg. És minden hónapban egyre több.” 

A kata-sokk után energiaár-sokk

A gazdaságkutató megerősíti, egyáltalán nem egyedi esetről van szó. "A kata változása és az energiaszámlák emelkedése együttesen százezres nagyságrendben irthatja a vállalkozásokat" – véli Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója.

A kisvállalkozók előtt egyetlen út van: áthárítják a magasabb rezsiárakat. De ezt csak akkor tehetik meg, ha a drágább szolgáltatást meg is veszik tőlük. „Márpedig a lakosságnál is nőni fog a rezsi, következésképpen kétszer meggondolja, hogy mire költ. Tehát egyik oldalon van egy növekvő költség a másik oldalon meg egy csökkenő vásárlóerő. Ebből azért le lehet vonni a következtetést, hogy igen nehezen fognak tudni tovább működni ezek a cégek. Főleg olyan településeken, ahol eleve alacsony a vásárlóerő” – magyarázta Molnár László.

Az adatok alapján a rezsicsökkentés átalakításáról szóló bejelentés óta jelentősen csökkent a hazai gáz- és áramfogyasztás. Gázból az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest ötödével kevesebb fogyott júliusig. Az áram esetében 7 százalékos a csökkenés 2021 hasonló időszakához képest.

Szén- és energiabiztosokat nevezett ki Palkovics

A Hivatalos Értesítőben csütörtök este megjelent Palkovics László technológiai és ipari miniszter két utasítása, amelyben miniszteri biztost nevezett ki a hazai villamosenergia-ellátás, valamint a lignittermelés felügyeletére. Mindkét biztos fideszes országgyűlési képviselő. Horváth László és Riz Gábor fejenként havi 520 ezer forintot kap a képviselői fizetése felett a biztosít teendőik ellátásáért.