A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, értelmetlennek, károsnak nevezve a tűzifaigények biztosításáról szóló kormányrendeletet, amely szerinte súlyos veszélybe sodorja Magyarország őshonos erdeit – írja az MTI.

Az ellenzéki politikus szerint a magyarországi erdők állapota évről évre romlik, a tarvágásnak pedig beláthatatlan következményei lehetnek, ilyenek például a súlyosbodó légszennyezés, a vízhiány, a szárazság, valamint az özönfajok előretörése.

A társelnök azt mondta, a Párbeszéd szerint a felelőtlen erdőpusztítás helyett a kormány a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyúadó eltörlésével érdemi lépést tehetne Magyarország energiafüggetlensége felé, segítve egyúttal az egyre fenyegetőbb klímaválság elleni küzdelmet is.

Ha a kormány ezt nem teszi meg, azzal egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nem áll szándékában az ország orosz gázfüggésének csökkentése - tette hozzá.

A lakásfelújítások támogatását kéri az LMP

A fokozott fakivágás helyett a magyarországi lakóingatlanok szigetelése lenne az igazi megoldás az energia- és klímaválságra - közölte szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Kanász-Nagy Máté.

A politikus szerint a fakivágások engedélyezéséről szóló pénteken megjelent kormányrendelet arra utal, hogy a kormány "erdőirtásba, erdőpusztításba" akar kezdeni, így tervezi megoldani az energiaválságot.

Pedig számos olyan megoldás létezik, amelyekkel szembe lehet szállni az energia- és klímaválsággal, ilyen például a lakóházak szigetelése - közölte.

"Ez jelentené a valódi rezsicsökkentést, hiszen végre nem orosz gázzal fűtenénk a magyar utcákat" - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő, hozzátéve: a szigetelési program több tízezer munkahely létrehozásához is hozzájárulna.

Elmondta, az LMP programja azzal számol, hogy ebben a parlamenti ciklusban 650 ezer lakóingatlan szigetelését lehetne megoldani, ezzel 420 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne megelőzni, ami 2 milliárd köbméter földgáz megspórolását jelentené a következő években.

Kanász-Nagy Máté felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptember végén időközi önkormányzati választást tartanak Újpesten. A hat ellenzéki párt által támogatott jelölt, Maholányi Zsolt szombaton kezdi az ajánlások gyűjtését - közölte az LMP társelnöke.