Az Európai Bizottság a CHMP javaslatának áttekintése után előreláthatólag mintegy két hónapon belül hoz végleges döntést a törzskönyvi kérelem jóváhagyásáról. A döntés az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban lesz érvényes – idézi a cég közlését az MTI.

A nőgyógyászati terület egyik vezető vállalataként örömmel fogadták a CHMP által kiadott pozitív véleményt, mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. Hozzátette: ez a vélemény alátámasztja azt, hogy a Relugolix tartalmú kombinált tabletta új, magas szintű irányelvek bevezetésére biztosít lehetőséget a méhmiómában szenvedő nők kezelésekor.

A reprodukciós korban lévő nők több mint 25 százalékát érinti a méhmióma. Annak ellenére, hogy a betegség hosszú távú kezelést igényel, Európában jelenleg korlátozottan állnak rendelkezésre terápiás lehetőségek – mondta Roberta Venturella, a catanzarói Magna Gracia Egyetem docense, a program vizsgálóorvosa. A CHMP pozitív véleménye alátámasztja a tabletta képességét arra, hogy hatékonyan kezelje a méhmiómához kapcsolódó heves menstruációs vérzést és fájdalmat, ezáltal új kezelési lehetőséget teremt betegek és orvosok számára - mondta.

David Marek, a Myovant Sciences Inc. vezérigazgatója arról beszélt, hogy várakozással tekintenek az új készítmény piaci bevezetése elé, amelyet - engedélyezése esetén - a Richter Gedeon végez majd.

A Myovant többségi tulajdonosa a Sumitomo Dainippon Pharma Co., Ltd. 100 százalékos tulajdonában álló Sumitovant Biopharma, Ltd.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki.

Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A cég termékpalettája emellett más terápiás területet - központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri - is felölel. A vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. A társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére is.

A 2020. év végén a 3,8 milliárd euró tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6120 forint volt.