A hitelezők az R-Glass-szal szembeni követeléseiket október 26-ig jelenthetik be a kijelölt felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél - derül ki a Cégközlönyből. Balázs Miklós felszámolóbiztos az MTI-Ecónak elmondta, hogy szeretné tovább működtetni a gyárat, azonban erre csak akkor van esély, ha a gázellátáshoz sikerül finanszírozót találni, a havi 40 millió forintos gázszámlát ugyanis a gyár nem tudja saját forrásból fedezni. A felszámoló még nem tudott kapcsolatba lépni a 227 dolgozót foglalkoztató cég tulajdonosaival.

A szlovák R-Glass spol.s.r.o. tulajdonában lévő gyár éves kapacitása, honlapja szerint, 1,5 millió darab kézi és 40 millió automata technológiával előállított öblösüveg, döntően poharak, kelyhek, vázák. Árbevétele tavaly meghaladta a kétmilliárd forintot, emellett azonban több száz milliós tartozást is felhalmozott, júliusban gázszámlahátraléka - a hírügynökség információja szerint - 400 millióra rúgott. Akkor ideiglenesen a termelést is leállították.

A cég adótartozást és más szolgáltatókkal szembeni adósságot is felhalmozott, telefonját kikapcsolták. Többhavi ki nem fizetett munkabér miatt a munkaügyi felügyelőség többször megbírságolta. Cégbírósági adatok szerint a városi bíróság március óta több mint tízszer kezdeményezett végrehajtást a céggel szemben.

Nettó árbevétele 2007-ben több mint 2,5 milliárd forint volt, amelyből kétmilliárd exportértékesítésből származott. Kötelezettségállománya azonban már ekkor meghaladta az 1,6 milliárdot, mérleg szerinti vesztesége pedig 320 milliót tett ki.