Az év első hónapjában 4934 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, az egy évvel korábbinál 43,9 százalékkal többet - derül ki a DataHouse friss adataiból. A látványos növekedés a decemberi 15 százalékos visszaesést követte.

A közel ötezres darabszám kiugrónak számít, de igazán mégsem meglepő. Amint arról korábban beszámoltunk, már a decemberi csökkenés is csak látszólagos volt, hiszen az autókereskedők valójában az utóbbi évek egyik legjobb decemberi forgalmáról számoltak be. Az ellentmondás magyarázata, hogy a vásárlók igyekeztek egyrészt kihasználni a kedvezőbb, 2011-es árakat, illetve a 2012-től csökkenő regisztrációs adót, vagyis tavaly megvásárolták a gépkocsikat, de csak idén helyeztették forgalomba.

Mindez azt jelenti, hogy duplán is jól járt az, aki a decemberi szerződéskötést és a januári forgalomba helyezést választotta. A friss árlistákon csak kevés olyan márka van, ahol a regisztrációs adót (regadó) is tartalmazó bruttó fogyasztói ár kisebb lenne a tavalyinál, sőt, nemritkán drágulást tapasztalni. Ez részben a rendkívül gyenge forinttal magyarázható, illetve azzal, hogy a gyártók kihasználják a regadócsökkentést és Magyarországra drágábban szállítanak. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) egyébként már tavaly már novemberben figyelmeztetett annak veszélyére, hogy regadócsökkentés esetén a gyárak döntenek majd arról, átadják-e.

A személygépkocsi-piac növekedésben jelentős szerepet játszik a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók mennyisége, így ennek hatása csak a következő hónapban szűnik meg - értékelte az adatokat a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Az egyesület szerint a bérlet és lízing díjának áfamentessége a flottakezelőknél és a szalonokban is biztató ügyfélérdeklődést generált, ennek hatása később jelentkezhet.

A kishaszonjármű-piac eladásai szintén felülmúlták az egy évvel korábbit, miközben a nagyhaszon-piacon tetemes visszaesés történt. A nagyhaszonjárművek esetében - amint arra korábbi cikkünkben rámutattunk - a tavalyi jó év után az idén szűkebb esztendőre van kilátás. Gyöngyössy István, az MGE elnökségi tagja 15-20 százalékos csökkenést tart valószínűnek. A szakember a Napi Gazdaság Online-nak elmondta: a több mint 50 százalékos zuhanást mutató januári adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni - már csak azért sem, mert 2011 első hónapja átlagon felüli számokat hozott -, de a friss statisztika azt igazolja, hogy jogosak a szűkülést valószínűsítő várakozások.

Januári járműpiaci adatok
Kategória 2012               
Vált. 2011-hez képestVált. 2010-hez képest
Szgk.493443.9%77.7%
Kishaszonj.87920.6%53.4%
Busz / Bus3-62.5%-70,00%
Nagyhaszonj.162-58.5%38.5%
Motorkp.46-30.3%-43.9%
Összesen602430.3%69.3%
Forrás: DataHouse