Gyomorforgató körülményeket tapasztalt, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette a működését és 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozást rendelt el egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Közbeszerzési Hatóság a Nébih ellenőreivel együttműködve közösen végzett ellenőrzést az egyébként Ízletes Húskészítményt Gyártó és Forgalmazó Kft. nevű vállalkozás telephelyén, amelyről az is kiderült, hogy több esetben romlott és kukacos felvágottakat, virsliket és egyéb késztermékeket szállított számos közintézménybe.

A Nébih és a Közbeszerzési Hatóság munkatársai már az udvari részen is szabálytalansággal találkoztak, ahol például rovarral szennyezett fagyasztott terméket találtak. A vágóhíd szennyes övezetében nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit, a kézmosók némelyike csepegett, illetve egyáltalán nem működött, a padozaton pangott a véres szennyvíz. Az eszközfertőtlenítő nem működött, az itt található gépek és berendezések, az oldalfal, a padozat, de még a mennyezet is szennyezett volt.

A vágóhíd tiszta övezetében található számos kézmosónál szintén nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit, több kézmosónak hiányos volt a bekötése a közműhálózatba, így a szennyvíz a padozatra folyt. A gépek és berendezések több helyiségben is erősen koszosak, rozsdásak voltak. A látottakat tetézte, hogy az egységben a szakemberek nagy mennyiségű rovartetemet találtak - írja a Néhib.

Fentieken túlmenően – a nyomonkövetés körében feltárt hiányosságok miatt – a Nébih mintegy 15 tonna termék forgalomból való kivonását és forgalomba hozatalának tilalmát, valamint hatósági zár alá vételét, továbbá a termékek forgalomból történő visszahívását rendelte el. A Nébih az egység tevékenységét a fent részletezett hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette.

A 2019-ben alapított és 16 főt foglalkoztató Ízletes Húskészítményt Gyártó és Forgalmazó Kft. együttműködik a hatósággal az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai jogsértések mielőbbi megszüntetése érdekében. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.