Az MNB friss adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak az idei első negyedévben nemcsak az előző években szinte megszokottá vált jókora hozamokat nem tudták produkálni, de még több mint 7 milliárd forintos befektetési veszteséget is kénytelenek voltak elkönyvelni. A jó hír az, hogy a március végére mintegy 1381,7 milliárd forintot kitevő kezelt vagyonhoz képest ez a mínusz elenyésző - írta a portál.

A tagdíjbefizetések összességében 2018. január-márciusban az előző évhez képest 15,7 százalékkal nőttek. Emelkedett a cafeteria keretében kapott pénz is, de különösen (37,3 százalékkal) az egyéni befizetések ugrottak meg. Még ennél is nagyobb mértékben vált magasabbá a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés (+37,8 százalék). Az előírások szerint a nem fizetők hozamából az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada levonható.

A díjat csak a tagdíjminimumra jutó hozamból vonhatnak a kasszák - nem véletlen, hogy a minimális tagdíjat egyre magasabban szabják meg. Az idei első negyedévben az átcsoportosítás a működési tartalék javára a tagdíjat nem fizető tagok hozamából 334 millió forint volt, miközben a kasszák gazdálkodása 363 millió forintos plusszal zárta az első negyedévet. Ez a két szám (és persze a tagdíjat nem fizetők magas száma) jól mutatja, hogy a negatív hozam nem csak a tagok számára lehet nagyon kellemetlen - fogalmazott az Azénpénzem.hu.

A portál azt is megnézte, hogy március végétől mostanáig miként változott a helyzet. Május közepére például az OTP dinamikus portfóliója nemcsak behozta az első negyedéves veszteséget, hanem még pluszba is fordította. Több másik pénztár is szépített - igaz néhánynál még gyorsult is a pénzfogyás.

Rosszabb a helyzet a magánkasszáknál

A piacon még megmaradt négy magánnyugdíjpénztár több mint 3 milliárd forint mínusszal zárta 2018 első három hónapját, miközben az általuk kezelt vagyon nem éri el a 251 milliárd forintot (205,6 milliárd forint). E négy kassza mindössze 186 millió forintos működési eredményt tudott felmutatni a negyedévben.

Képünk forrása: Shutterstock