Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatközlése alapján a január 20-24-i héten a benzin ára a mediterrán piacon 0,6 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,3 százalékos növekedés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3 százalékkal gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,3-1,3 százalékig terjedő változás, a gázolajnál 1,9-2,1 százalék között terjedő változás várható - áll a GKI elemzésében. Ezen a héten az árfolyam gyengülése érezhetően drágította a forintban számított üzemanyagárakat.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzinnél 0-2, a gázolajnál 3-5 forint közötti áremelkedést indokolnak. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 403-405 forint/liter körüli változik, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 420-423 forint/liter körüli szintre emelkedik.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4 százalékkal csökkent, a gázolaj ára 3 százalékkal lett olcsóbb.

A GKI Energiakutató megjegyzi: az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 10,5 százalékkal több benzint és 3,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.