Bár az óbudai önkormányzat nem mondta fel a szolgáltatási szerződést, egy válaszlépésre mégis sor került a tavalyi tömeges ételmérgezés ügyében. Az üzemeltető céget, a Gyermekmenza Kft-t ugyanis kötbérrel sújtotta az önkormányzat és úgy döntöttek, hogy ezt a pénzt szétosztják a kerület közel 10 ezer iskoláskorú gyermeke között. Az óbudai polgármesteri hivatal a lépés indoklásaként a következő nyilatkozatot juttatta el a Napi.hu-nak:

"Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 3 402 028 Ft-ot számláz ki kötbérként a Gyermekmenza Kft.-nek. Mivel önkormányzatunknak arról nincs információja, kik az érintett gyermekek, csak egy számot tudunk (258 fő), úgy tartjuk helyesnek, ha kiterjesztve értelmezzük a hibás teljesítés által érintett adagszám fogalmát és minden aznap, arról a konyháról megrendelt adagszámot felszámolunk. Az érintett családokon túl minden család, amely gyermeke a hibásan teljesítő konyháról rendelt ételből fogyasztott, vagy fogyaszthatott volna; a kötbérből az általuk befizetett összeget visszakapják egy későbbi napon önkormányzatunktól ."

Enyhe szankció

A tavaly áprilisban tömeges ételmérgezést okozó cég így viszonylag "olcsón" megúszta a romlott vagy fertőzött étel felszolgálását. A 3,4 milliós kötbér mellett a Pest megyei Kormányhivatal már  korábban 450 ezer forintos bírságot szabott ki a Gyermekmenza Kft-re - így összesen négymillió forintnyi szankciót kaptak az ételmérgezési ügyben.

A céggel a történtek ellenére elégedett a kerületi vezetés: a társasággal kötött 10 évre szóló szerződést - melynek értéke 6,3 milliárd forint - nem mondta fel. (A keretszerződésből egyébként eddig négy év már letelt.) A Gyermekmenza Kft. anyacégével, a Hungast Holding Zrt-vel egyébként a közelmúltban szerződött le a zuglói önkormányzat is. A 14. kerületi vezetés ugyanis egészen 2022 augusztusáig hosszabbította meg a korábbi megállapodásukat még a nyár végén.

A társaság a Hungast-csoport érdekeltségi körébe tartozik. Ez a cég az elmúlt években erőteljesen terjeszkedett: az óbudai ételmérgezésben érintett cégen kívül az Elamen és a Sodexo Zrt.-ket is felvásárolta, így a közétkeztetés egyik meghatározó szereplője lett. A Gyermekmenza Kft. tavalyi árbevétele meghaladta az 584 millió forintot, adózás előtti eredménye pedig 41 millióra rúgott - a Céginfo.hu adatai szerint.

A címlapképen gyerekek veszik el ebédjüket az óbudai Újlaki Általános Iskola menzáján. Forrás: MTI Fotó/Kallos Bea