Bár az IT-szektorban nem volt válság, a különadók Magyarországon mégis nagyon súlyosan csapódtak le a szektoron - mondta a Napi Gazdaság által szervezett HR-vezetők országos konferenciáján Csudutov Csudinka, a Mimox Kft. informatikai személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. A leginkább a telekomszektor szereplőit, a bankokat és a közműcégeket érintő negatív változások hatásainak továbbgyűrűzése a beszállítói köröket is elérte. Az extra sarcok miatt nagy telekommunikációs beruházások maradtak el, a gazdasági helyzet súlyosbodása miatt pedig nagy állami IT-beruházások szünetelnek. Ehhez jött még a kormányváltásnak az a velejárója, hogy a "baráti cégek" kicserélődtek, valamint az, hogy a piacon bialmatlanság uralkodik. A kialakult helyzet miatt az üzleti angyalok is kezdenek eltűnni - mondta a szakember.

Lemaradunk az új fejlesztési hullámról?

Mindezek hatása pedig ott jelentkezik, hogy sem új start-up cégek sem új piacok, sem új szakmák nem jelennek meg és fennáll a veszélye, hogy a technológiai fejlesztések mostani hullámát sem tudja Magyarország meglovagolni, úgy, hogy közben nagy vállalatoknak vannak itt fejlesztőközpontjai és a megfelelő szakembergárda is meglenne.

A szakember szerint ugyanakkor az IT-munkaerő iránt továbbra is nagy a kereslet, de kezd átrendeződni a piac, ami egyrészt úgy nyilvánul meg, hogy a nem IT-cégeknek egyre kevésbé van szükségük saját informatikusra, az IT-vállalkozások viszont versengenek értük. A jó szakemberekért azonban nemcsak a magyar piacon folyik harc. Példaként Csudutov Nagy-Britanniát említette, ahol szintén népszerűek a magyar szakemberek az ágazati munkaközvetítőknél.

Vannak, akik jönnek, és vannak, akik mennek

A távozókat Csudutov két csoportra osztotta: egy részük anyagi okokból hagyja el Magyarországot, más részük viszont azért, mert "elege van ebből a közegből" (bizonytalanság, politikai csatározások, rossz közérzet stb) - mondta. A jó hír viszont az, hogy a régebben elment szakemberek jönnek haza - náluk a legnyomósabb ok az, hogy a gyermekeiket itt szeretnék iskolába járatni.

A Csudutov ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy míg mindig igaz az, hogy munkaerőhiánnyal küzd az ágazat, az is elmondható, hogy a felsőoktatás nem tud lépést tartani a munkaerő-piaci követelményekkel. Az IT-szakemberek között a többség nem beszél például megfelelő szinten angolul - ez azonban talán a szerencsénk is - jegyezte meg a szakember -, így ugyanis itthon marad a munkaerő.

Az itthoni IT-munkaerőpiac sajátosságairól beszélve elmondta: a jó lehetőségek ellenére sokan félnek a recesszótól, így nem nagyon mozdulnak, ha van egy biztos helyük. A fejlesztők más szakmákhoz képest jól keresnek, ezért 10 százalékkal magasabb bérért nem lehet őket átcsábítani. A Mimox ügyvezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jó IT-szakembereket elsősorban a továbbképzés lehetőségének biztosításával lehet megtartani, vagyis nem a pénz a fő motiváló tényező számukra, hiszen úgyis el tudnak helyezkedni.