Az év első negyedévére pozitív trendfordulót vár a gazdaságban az Aviva Életbiztosító, amely egyúttal arra is számít, hogy visszaáll a lakosság bizalma a befektetési termékek iránt, és ismét a megtakarítások felé terelődik a figyelem. Magyarországon a nyugdíjhiány okán, és a magas öngondoskodási igény miatt az életbiztosítási piac növekedése várható 2012-ben - véli Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

A szakember szerint a végtörlesztés hatására a kiadások kiszámíthatóbbá válnak, így a családok tudatosan tervezhetnek hosszabb távú megtakarításokat. Ezt a folyamatot segíti, hogy 2012-től a vállalatok adó- és járulékmentesen köthetnek egészségbiztosítást munkavállalóikra. További jelentős változás, hogy amíg korábban elsősorban a nagyobb hozam reményében fektettek az emberek unit linked termékekbe, a kedvezőtlen változások hatására a lakosság körében egyre nő az igény az alacsonyabb hozamot termelő, de biztosabb alapok iránt.

Kevésbé optimista a kilátásokat illetően a K&H Biztosító, a társaság elemzése szerint már a 2011-es év is nehéz volt a biztosítók számára és 2012-re sem sokkal derűsebbek a kilátások. Abban ugyanakkor egyetértés mutatkozik, hogy a végtörlesztés segíthet az életbiztosítási piacon, amelyet továbbra is a megtakarítási termékek dominálják. A visszavásárlások volumenét viszont 2011 utolsó és 2012 első negyedévében bizonyosan növelte, növelni fogja a végtörlesztés, amely tovább csökkenti az ügyfelek megtakarításait - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője. A végtörlesztést követően viszont nőhet az öngondoskodás, az eddigi törlesztőrészlet egy része ugyanis a rendszeres megtakarítás alapját képezheti. Kuruc szerint fontos lenne, hogy létrejöjjön egy olyan szektor-semleges, egységes állami támogatási rendszer, amely ösztönzi a közép- és hosszú távú lakossági megtakarításokat.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője aláhúzta: a piacon egyedül a balesetbiztosítások esetében látható erőteljes növekedés, de még nem egyértelmű, hogy ez a teljesítmény csak egy egyszeri kiugrás, vagy trendszerű növekedés.

Az eddigi kampányadatok alapján a díjbevételek további erőteljes zsugorodása látható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében. A díjak 15-20 százalékkal is csökkenhettek a kampányban, s ez alapján piaci szinten 2012-ben akár 10 százalékos további apadás is bekövetkezhet. Mivel a kárstatisztikákban további számottevő csökkenés már nemigen várható, így a kialakuló díjszinten veszteség jelentkezik, és emiatt az árak emelkedése elkerülhetetlen lesz hosszabb távon. Az alkalmazott keresztértékesítési kedvezmények miatt a kgfb-hez hasonló csökkenés várható a casco esetében is 2012-ben, de a lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni.

Mivel a lakosság jövedelmi helyzete előreláthatóan nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjárműértékesítés továbbra is alacsony szinten marad. A vagyonbiztosítások csak az inflációt el nem érő mértékben növekednek, míg a nem-élet oldalon az online értékesítési megoldások további térnyerésére lehet számítani.

Mind az élet, mind a nem élet szegmens jövedelmezőségére negatív hatást gyakorol az általános forgalmi adó emelkedése, hiszen ez közvetlenül csökkenti a profitot. A postai költségek jelentős emelkedése pedig előtérbe helyezi az elektronikus megoldásokat, hiszen a szektorban a vonatkozó jogszabályok szigorú írásbeliséget írnak elő. Az árverseny következtében továbbra is csökkenő piacra és a szektor romló jövedelmezőségére számítanak, így költségracionalizálásra lehet számítani a szektorban.

Drágulásra számíthatnak a nők

Az életbiztosítási szektornak - a jogszabályok jelenlegi állása szerint - 2012 decemberéig meg kell szüntetnie a férfiak és nők közötti biztosítási díjban történő megkülönböztetést (gender direktíva). Az új díjszabások a kockázati termékek esetében a nőkre vonatkozóan várhatóan díjemelést eredményeznek. Másképp fogalmazva: több mint valószínű, hogy a hölgyek soha többet nem köthetnek olyan kedvező díjon kockázati életbiztosítást, mint 2012-ben - tette hozzá Kuruc Péter.