A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A jelek szerint az uniós pályázatoknak nemrég már a miniszterelnök által is bírált hazai bürokráciáján bukik el az a javaslat, amely jelentősen bővíthetné a hazai kereskedők körében a bankkártya-elfogadást. Az MNB javaslata szerint a pénzforgalmi infrastruktúra fejlesztésére EU-s forrásokat is fel lehet használni. A hazai kereskedelmi bankkártya-elfogadó hálózatban (pos) az elmúlt évek felgyorsult telepítési programjai ellenére nagy az elmaradás Magyarországon: míg az EU-ban egymillió lakosra átlagosan 17,6 ezer terminál jut, addig itthon csak 7844, ráadásul ezek döntő része koncentráltan − a fővárosban, a nagyobb városokban és a Balaton mentén − üzemel.

A jegybank kezdeményezte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hirdessen olyan pályázati programot, amelyen a kártyaelfogadással még nem rendelkező kereskedők − akár 100 százalékos támogatásintenzitás mellett − uniós pénzekből vásárolhatnák meg a pos-készülékeket, illetve az üzemeltetés informatikai költségeihez is támogatást kaphatnának. Az MNB számításai szerint 1,5 milliárd forintos keretből 15-20 ezer készüléket lehetne rövid idő alatt telepíteni, ezzel az elfogadói hálózat legalább 20 százalékkal bővülhetne, illetve komoly lökést kapna a Széchenyi (és később az Erzsébet) kártya elfogadói hálózatának bővítése is.

A támogatás duplájába kerülne az adminisztráció

A jegybanki javaslat megfelel a készpénzmentes fizetés irányába tett kormányzati törekvéseknek, ráadásul a versenyt is erősítené azzal, hogy a készülékeket közvetlenül a kereskedők szereznék be. A javaslatból azonban a jelek szerint nem lesz semmi. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanis nem látja biztosíthatónak, hogy a relatíve alacsony támogatási összegért − vagyis a 70−100 ezer forintos eszközök beszerzéséért − a potenciális pályázók tömegesen vállalnák a pályázathoz kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségeket − közölte a tárca a Napi Gazdasággal.

Az NFM szerint jelentős tétel lenne emellett az egy pályázatra vetített, a befogadáshoz, értékeléshez, elszámolásokhoz és ellenőrzésekhez kapcsolódó lebonyolítási költség. Ezek a minisztérium szerint összességében meghaladnák a várható támogatási összeget, vagyis a 1,5 milliárd forint támogatás összesen több mint 3 milliárd forint költséggel jutna el az érintettekhez.

Szakértők szerint azonban ebben az esetben teljesen indokolatlan a túlzott bürokrácia, hiszen a pos-terminált csak kártyás fizetésre lehet felhasználni, így az ellenőrzésre nincs szükség. Egyesek szerint a támogatás igényléséhez bőven elegendő lenne, ha a kereskedő egy elfogadó banktól származó szándéknyilatkozatot csatolna a szerződéshez, a támogatási összeget pedig ezután automatikusan megkaphatnák a szerződött szállítók.