Az Alstom Transport a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) 2012. június 1-jénmegszerezte a budapesti 2-es metróvonalra gyártott Metropolis metrószerelvények végleges típusengedélyét.

Az engedély megszerzése egy fontos mérföldkő, amely révén a Tarlós István főpolgármester, és Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója között létrejött megállapodás legfontosabb pontja teljesült.
A végleges típusengedély kiadására, a szerelvények - az NKH által előírt - jelentős módosítása után került sor. Az Alstom fizikai módosításokat hajtott végre a szerelvények fékrendszerén, valamint növelte az üzemi fék rendelkezésre állását áramszünet esetére.

QP | Quality Placement

Az engedélyeztetési eljárás részeként, a prototípus szerelvények átfogó tesztelésen estek át. A franciaországi és a budapesti tesztekkel, valamint a közelmúltban a 2-es metróvonal alagútjában megvalósított négy ezer kilométeres tartampróbával együtt, a prototípus járművek összesen mintegy 35 ezer kilométer futottak a tesztek során.
A típusengedély megszerzésével lehetővé válik a Metropolis metrószerelvények forgalomba állása a budapesti 2-es metróvonalon.
A végleges típusengedély birtokában az Alstom megkezdheti a 22 új, 5 kocsiból álló szerelvény leszállítását Budapestre. A megállapodás szerint az Alstom-nak havonta három szerelvényt kell átadnia.
A szerelvények leszállítását és ellenőrző teszteket követően, az üzembe helyezés előtt a BKV-nak - mindegyik szerelvényre - meg kell szereznie az úgynevezett üzembehelyezési engedélyt mielőtt az új, modern, kényelmes, légkondicionált, egyterű Metropolis metrószerelvények a budapesti utazóközönség szolgálatába állnak.