A Portfolio szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. A Fővárosi Ítélőtábla úgy érvel, hogy ha fennmaradna az oltalom, az azt eredményezné, a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne. Az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett - olvasható.

Ez pedig ellentétben állna a védjegyoltalom lényegével, céljával és természetével, ezért a védjegy törlésének van helye.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. 2017 nyarán pedig az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU védjegyet sok év után végül törölték - olvasható a cikkben.