Ma az első 20 vállalkozó kapja meg a tájékoztató levelet. Ezt a programot a Sigma Faktoring Zrt.-vel közösen oldják meg, mert a kötelezettségek vásárlásához kell egy pénzügyi szervezet, ezért rajtuk keresztül megy a dolog - írta az Index.

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolását. A menedzsment és a tulajdonosok még megkíséreltek egy felszámolási egyezséget létrehozni. Abban bíztak, hogy ebben minden hitelező partner lehet. Ezzel ugyan el lehetett volna kerülni a társaság megszüntetését, de ez nem sikerült.

Demján már januárban megígérte, hogy ha nem lesz más út, akkor magánvagyona terhére jelentős részben kártalanítja majd a befektetőket. Az üzletember - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015 kiadvány szerint 93 milliárd forintos vagyonnal a negyedik legtehetősebb magyar - már korábban is rendesen pénzelte a vállalkozást, saját zsebből mintegy 8 milliárdot adott az Arcadom és a leányvállalatai túléléséhez. Ez sokáig elég is volt, a tartozás egymilliárd forint alá csökkent, de a felszámolás elkerüléséhez ez sem volt elég - derül ki a portál cikkéből.

A Sigma készpénzért megvásárolja a hitelezőktől a követeléseiket, az eredeti tőketartozás 70 százalékáért. Ha a faktoringcég a felszámolásból még kap pénzt, azt majd még tovább adja a hitelezőknek. A felszámoló áprilisban hitelezői gyűlést tartott, az összes bejelentett hitelezői igény 17,9 milliárd forint, ebből 7,5 kétes, vitatott vagy elutasított, de 10,3 milliárd igazolt és elfogadott.

Ebből 6,36 milliárd Demján cégeihez köthető, ő az Arcadom legnagyobb hitelezője. Ezen kívül egy jelentős hitelezője volt az Arcadomnak, a Raiffeisen, nekik 3 milliárddal tartoznak. A fennmaradó 340 millió forint elismert kishitelezői követelés, nekik. Az összeg lehet több, mert még nem minden követelést bíráltak el, nem döntött mindenhol a bíróság, ezért még 200 millió forintos kishitelezői igény lehet elképzelhető, de sehogy sem lesz több, mint a teljes követelésállomány 5 százaléka.

A hitelezőktől azt kérik, hogy a számlákat, teljesítési igazolásokat, bizonylatokat küldjék el a faktor cégnek lehetőleg 5 napon belül. Ezután szerződést köt velük a faktorcég, és a követeléseik 70 százalékát ki is fizeti. Aztán két év múlva, amikor várhatóan vége lesz a felszámolásnak, a maradék 30 százalékot is megkapják az érintettek - írta az Index.