Az MNB vizsgálati programjába illeszkedő átfogó vizsgálatot végzett a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél, áttekintve annak működését a 2014. január 1-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakra vonatkozóan.

Az MNB vizsgálata egyebek közt a megfelelési vezetői feladatok és a kiszervezési tevékenység körében tárt fel bejelentési, illetve belső szabályozói hiányosságokat, továbbá az elszámolóházi tevékenységéhez kapcsolódó közzétételi gyakorlatban is azonosított kisebb adathibákat.

QP | Quality Placement

Az MNB emellett megállapította, hogy a KELER Zrt.-nek fejlesztenie kell egyes informatikai, adatnyilvántartási, valamint adatkezelési rendszereit. Az előbbieken túl a vizsgálat hiányosságokat tárt fel többek között a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat érintően, illetve a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek terén is.

A dolog pikantériája, hogy a KELER Zrt. többségi tulajdonosa az MNB (53,33 százalék), míg a fennmaradó rész (46,67 százalék) a szintén MNB-többségű Budapesti Értéktőzsde Zrt. kezében van.

A jogsértések miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) ma közzétett határozatában 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Zrt.-re, és határidő tűzésével kötelezte a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére.

A feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, működésére. A KELER Zrt. a hiányosságok kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett.