Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 5-én végül letette Olaszországban hivatali esküjét a második Conte-kormány. Így véglegesen bebizonyosodott, hogy Matteo Salvini és a Liga Párt elszámította magát, amikor kiugrott a kormányból, abban bízva, hogy vezetve a közvéleménykutatásokat egyedül is kormányozhat. Bár kicsi esély volt rá, de a Giuseppe Conte vezette szélsőbalos 5 Csillag Mozgalom, valamint a mérsékelt baloldali Demokrata Párt meg tudott egyezni a közös munkáról, amelyhez külső szavazatokat is kaptak az olasz parlament alsó és felső házából.

Egy drón elég volt a benzinár-emelkedéshez

A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent, miután a jemeni húszi lázadók - akiket Irán támogat a helyi polgárháborúban - szeptember 4-én dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelentett.

Orbán Viktor jóslatot mondott

A magyar miniszterelnök hosszú idő óta először jósolt, de szeptember 7-én Kötcsén ismertette várakozásait. Első körben arról beszélt, hogy ugyan már a tavasszal várta a "nemzeti erők" külföldi előretörését, ez végül elmaradt, Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártjával kihullott a kormánykoalícióból, Heinz Christian Strache osztrák alkancellár pedig belebukott videós botrányába, viszont szerinte ez nem jelenti az elemzők által populistának nevezett pártok végét, állítólag további előretörésre számít a következő években.

Orbán másik jóslata pedig arra vonatkozott, hogy az októberi önkormányzati választásokon nem kell félnie a Fidesz-KDNP-nek. Azt mondta, Tarlós István azóta leváltott főpolgármesterre koncentrálnak, de nem számítanak arra, hogy ne nyerne. Végül a kormánypártok több megyei jogú várost és budapesti kerületet elbuktak.

Még biztonságosabb, de komplikáltabb lett a magyarok élete

Szeptember 14-én életbe lépett a PSD2, csak az internetes kártyás vásárlásoknál lesz némi haladék. Többször kell a pinkódot beütni, sms vagy ujjlenyomat nélkül már nem lehet belépni az internetbankokba.

Az erős ügyfélhitelesítés a felhasználók további védelmét szolgálja a digitalizáció világában; így az egyre fejlettebb módszereket alkalmazó visszaélők, csalók, adathalászok dolga jelentősen megnehezül a banki információk, vagy a pénz elérését illetően.

Dorian jött, látott és legyengült

Szeptember elején söpört végig a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákon teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat. Később elérte Puerto Ricót és a Virgin-szigeteket is jelentős áramkimaradásokat okozva, de ezek nem voltak összemérhetők a Maria hurrikán két évvel korábbi pusztításával. Hurrikánként már az Egyesült Államokat is elérte, melynek következtében 2 ember meghalt Észak-Karolinában, 6 Floridában. A legtöbb áldozata, 46 a Bahamákon volt.

Később legyengülve még Európa belső területeit is elérte a hurrikán egy irányváltoztatás után, de az öreg kontinensen már csak enyhébb viharokat okozott.

Trump elmozdíthatatlan, de azért rúgtak bele egyet

Szeptember 24-én a Demokrata Párt képviselőházi többségét vezető Nancy Pelosi bejelentette, hogy kezdeményezik Donald Trump elmozdítását, vagyis az impeachment eljárást. Az elnök már akkor arról beszélt, hogy ez csak boszorkányüldözés és zaklatás.

Az ügy lényege, hogy még júliusban egy telefonbeszélgetés során Trump arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy folytasson le egy nyomozást egyik lehetséges elnöki kihívója, Joe Biden fia ellen. Azért hogy Kijevben a kérésének megfelelően lépjenek, az elnök júliusban váratlanul felfüggesztett egy Ukrajnának címzett katonai segélyt. A probléma ezzel az volt, hogy a Kongresszus addigra már jóváhagyta a katonai segély küldését Ukrajnába, hogy segítse az országot az orosz agresszió elleni védekezésben. Végül decemberben Trump ellen nemcsak a hatalmi visszaélés miatt indítottak impeachment (lényegében vádemelési eljárást), hanem az igazságügy akadályoztatása miatt is.

Két ország is kormány nélkül maradt

Szeptember 17-én másodjára tartottak parlamenti választást Izraelben, melyen a centrista ellenzék pártja, a Kék-fehér kapta a legtöbb szavazatot, de kormányzóképes többséget továbbra sem szerzett Beni Ganz tömörülése. Benjámin Netánjáhú Likud nevű jobboldali, a magyar Fidesszel szövetséges pártja ugyan csak hajszállal, de kevesebb mandátumot szerzett. A koalíciós tárgyalások minden oldalon kudarccal zárultak az év végéig, így Izraelben újabb előrehozott választásokat kell majd tartani 2020-ban.

Ausztriában a Strache-botrány miatt tartottak előrehozott választásokat, melyen a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt az ausztriai előrehozott parlamenti választáson. Második helyen végzett az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 21,8 százalékkal. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 16, a Zöldek 14, a liberális NEOS pedig 7,8 százalékot szerzett. Bár Kurz nagy győzelmet aratott, önálló kormányzásra egyedül alkalmatlan maradt pártjával, így koalíciós tárgyalásokba kezdtek. December végéig ezeken tényleges megállapodás nem született, de januárra minden párt azt ígérte, hogy segíti a kormány megalakulását.