A gödi kertvárosi lakosok szerint a zárt ablakokon is átszűrődik a zaj a közeli Samsung gyárból. A házaik zömmel akkor épültek, amikor a gyár még nem létezett.

"Úgy ébredek fel, hogy előbb érzem a gyomromban, hogy már megint elkezdte, ez olyan este 10 és éjfél között történik jellemzően, és egészen reggelig" – mondta egy helyi lakos.

Az önkormányzat tud a problémáról, de nincs hatásköre a beavatkozáshoz. Az alpolgármester szerint amióta a kiemelt gazdasági övezet besorolást megkapta a Samsung-gyár körüli terület, nekik nincs rálátásuk a dolgokra - írja az atv.hu. Andrejka Zombor úgy tapasztalja, hogy hiányos és ellentmondásos a lakosság tájékoztatása a zajterhelésről, a gyárban tárolt szennyező anyagokról és az épülő csarnokokról is.

"Mi is arra törekednénk, hogy a vonatkozó szabályokat betartva a gyár biztonsággal tudjon működni úgy, hogy a lakosság kockázatai, illetve a veszélyek minél alacsonyabban tarthatóak legyenek" - hangsúlyozta az alpolgármester.

A Göd-ÉRT Egyesület szerint 39 utca 500 ingatlanjának lakóit zavarja a zaj, már majdnem 1440 levelet küldtek el a Pest Megyei Kormányhivatalnak. Az egyesület azt is feltárta, hogy a Samsung 2 épületrésze használatbavételi engedéllyel sem rendelkezik. Emiatt már bírságot is kaptak, 1 millió forintot kellett megfizetniük.

Az egyesület a hatósági engedélyek beszerzéséig bezáratná a gyárat. Távlatilag pedig véderdőt szeretnének az üzemcsarnokok és a település közé.