Panulin Ildikó a lapnak elmondta: összeghatártól függetlenül a rózsaszín utalványok, valamint a készpénzzel fizetett jelöletlen csekkek, 300 ezer forinttól az "FM" (feltételesen mentes) készpénzben fizetett csekkek érintettek.

Azoknak a befizetőknek viszont, akiknek a csekkjén az "M" (mentes) rövidítés szerepel, összeghatártól függetlenül nem kell igazolniuk magukat. Ilyen jelölésű csekken fizethetők be az adók, az illetékek és a bírságok.

Ugyancsak nem kell a befizetőnek igazolnia magát, ha valakinek "FM" (azaz feltételesen mentes) csekkje van, de ez a mentesség csak 300 ezer forintig terjed. Ide tartoznak például a közüzemi számlák, de az előrenyomott csekkek is, amelyeken valamilyen áru vagy szolgáltatás ellenértékét fizetjük be.

Az igazolási kötelezettség vagy mentesség minden csekkre külön-külön vonatkozik, tehát az ezeken szereplő összegeket nem adják össze. Fontos, hogy ha igazolási kötelezettség alá esik a csekkbefizetés, akkor a tényleges befizető adatai kerülnek rögzítésre.

Aki bankkártyával fizet, mentesül az igazolási kötelezettség alól, mert a kibocsátó pénzintézet már elvégezte azt. De ha valaki készpénzzel fizet az automatáknál, akkor kizárólag az "M" és "FM" jelzésű csekkeket fogadják el.