Múlt héten jelentették be, hogy a Sberbank Europe eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyarországit is, hogy jobban tudjon összpontosítani a kulcsfontosságú piacaira.

A vevő egy szerb, egy szlovén és egy ciprusi bankból álló konzorcium (AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, az Agri Europe Cyprus Ltd.). A Portfolio.hu azonban arról írt, hogy valójában a cukorkirályként emlegetett Miodrag Kostic állhat a szerb, a szlovén és a ciprusi bankok mögött.

 Az Mfor.hu értesülése szerint Kostic is csak átmeneti gazdája lesz a magyarországi operációnak, amelyet már jövőre eladhat. A lap forrásai szinte biztosra veszik, hogy a magyar piacon már most is jelenlévő másik hitelintézet lesz az új gazda.

A legtöbben a Raiffeisen Bankra esküsznek, de emellett szóba került potenciális vevőként a Magyar Bankholding neve is, amely három hitelintézetből, a Budapest Bankból, az MKB Bankból és a Takarékbankból gyúr össze egy bankot, amely mérlegfőösszege alapján az OTP Bank után a második legnagyobb hazai hitelintézet lesz, a kitűzött menetrend szerint 2023 közepén. Hozzájuk csatlakozna tehát a Sberbank, de az sem kizárt, hogy nem ő lesz az egyedüli, hiszen korábban a Duna Takarék Bank kooptálását is szinte kész tényként kezelték a hazai bankpiacon.