Az OBA igazgatótanácsa 2022. április 6-án rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő a tagintézetei számára valamivel több, mint 73,5 milliárd forint összegben, amelyet a tagintézetek május 25-ig teljes egészében teljesítettek is – foglalja össze közleményében az alap.

Az OBA igazgatótanácsa továbbá arról is döntött, hogy 5 éves futamidejű kötvényt bocsát ki belföldi nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatala útján. Az így kibocsátott OBA 2027/A Kötvény 75 milliárdforint össznévértékű, névre szóló, változó kamatozású, negyedéves törlesztési gyakoriságú, dematerializált és a Magyar Állam jogszabályi készfizető kezességvállalásával biztosított kötvény.

Az OBA 2027/A Kötvény kibocsátására 2022. június 2-án került sor az MKB Bank Nyrt. és az OTP Bank Nyrt. mint társ-szervezők, az MKB Bank Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a CIB Bank Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. mint jegyzési garanciavállalók, valamint a GRÁNIT Bank Zrt., a Duna Takarék Bank Zrt. és a Polgári Bank Zrt. mint kishitelezők alkotta konzorcium közreműködésével.

A rendkívüli fizetési kötelezettségek teljesítésével és a kötvénykibocsátás által az OBA  június 8-án a Magyar Nemzeti Banktól március elején igénybe vett áthidaló finanszírozásból eredő 147 milliárd forint összegű áthidaló kölcsönt és kamatait ezzel teljes egészében visszafizette.

Március 18-án járt le a Sberbank ügyfelek kártalanítására az OBA számára rendelkezésre álló 10 munkanap. A határidőig - a jogilag vitatott esetek kivételével – az OBA tájékoztatása szerint 65 158 betétesnek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki.

Az európai szanálási hatóság március 2-án indított végelszámolást a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.