Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB szerdán megkezdte a pénzintézet végelszámolását. A magyar hitelintézetet azért nem lehetett megmenteni eladással, mert az osztrák anyacégnél is voltak betétei, amelyek sorsa bizonytalanná vált.

Miután a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, az OBA megerősítette, "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást". (Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.)

A törvényi előírás szerint 10 munkanapja van a kártalanításra. Betétesenként főszabály szerint legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint értékben fizet kártalanítást azon betétesek részére, akiket a Sberbank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek megfelelően azonosított - írta az OBA.

A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére.

A kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket.

A Sberbank betéteseinek kártalanításáról az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - húzták alá.

Az EU területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja. Az OBA 1993 óta áll a betétesek szolgálatában, az eddigi legnagyobb kártalanítási ügyében, 2015-ben a DRB bankcsoport 73 ezer betétesének fizetett 20 munkanapon belül 103 milliárd forintot.

A kártalanítással kapcsolatos tapasztalatokat az OBA Fehér könyve tartalmazza, amely megtalálható az OBA honlapján. Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje tavaly január 1-jétől 10 munkanap.