Bár az afrikaisertéspestis-járványnak köszönhetően az előző évekhez képest jelentősen javultak a hazai ágazati szereplők piaci lehetőségei, ennek ellenére nem növelték állományukat az állattartók, sőt a KSH friss jelentése alapján tavaly tovább csökkent a sertéslétszám.

A statisztika szerint ugyanis 2019. december elsején csupán mintegy 2,6 millió sertést neveltek az országban, ami az egy évvel korábbi szinttől 8,3 százalékkal marad el - és soha nem látott alacsony szintet jelent. Ezen belül a legnagyobb mértékben az anyakoca-állomány csökkent, mintegy 13 százalékkal, míg hízókból nyolc, malacokból pedig 4,9 százalékkal volt kevesebb a hazai gazdaságokban december elsején.

A létszám tehát annak ellenére csökkent, hogy a világszerte egyre nagyobb károkat okozó sertéspestisjárvány hatására soha nem látott magasságba emelkedtek az árak. Tavaly 22 százalékkal lett drágább a vágósertés, az áremelkedés pedig az idén is folytatódott. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint február végén az élő állat termelői ára kilónként elérte az 530 forintot, szemben az egy évvel korábbi 348 forinttal.

A magasabb árak rendkívül kedvező helyzetet teremtettek a hazai sertéstartóknak - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára a napilapnak. A kedvezőbb piaci környezet ellenére rövid távon nem várható a hazai sertéslétszám emelkedése. A gazdálkodók ugyanis a többletnyereséget nem az állományaik bővítésére használják fel, sokkal inkább a korábbi vesztesé­geik ellentételezésére fordítják és a korszerűsítésbe fektetnek - állapította meg a szakember.