Akkor itt most lehúztuk a rolót, és lent is marad – mondta a 24.hu-nak Felsőszentivánon Kuthi Gyula, aki fiatal kora óta hizlalt disznókat. Pedig megvan a 20 hektár föld, ahol a takarmányt termelik, megvannak az ólak is – de nem akar minden hízóra 9–10 ezer forintot ráfizetni. Egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de csak 35 ezerért lehet eladni.

Szintén felhagy a sertéstartással a Baján élő Bercsényi Miklós egyéni vállalkozó, aki 1988 óta hizlal turnusonként több ezer sertést a saját telepén. A saját takarmányommal nevelt saját hízóm lapockáját 1050 forintért tudom adni a saját boltomban – magyarázza. Ugyanilyen lapocka Barcelonából idejött 800 forintért. 2021-ben januártól decemberig minden nap jobban jártam volna, ha csak a piacon veszek import húst, és azt adom tovább.

Jó pénzügyi helyzetben van viszont a nagyüzemi sertéstartással is foglalkozó, mélykúti Búzakalász Szövetkezet. Ennek oka, hogy föladták a saját értékesítést, és beszállítók lettek a Csányi Sándor üzleti birodalmához tartozó Bonafarm-csoportnál. Onnan kapják a tenyészkocákat, a takarmányt, előírják nekik a technológiát, a 650 kocás telepükön évi 7500 sertést hizlalnak, ezen kívül 10 ezer malacot adnak tovább a Bonafarmnak.

Magyarországon az 1980-as évek első felében tízmilliónál is több sertést hizlaltak.

Már a rendszerváltozás idejére jelentősen csökkent a számuk, de sokan fordulatot vártak. A sertésállomány azonban egyre kisebb lett, noha mindegyik kormányzat fogadkozott, hogy majd újra fölfejlesztik. Már a kétharmados Fidesz-kormány volt hatalmon 2012-ben, amikor elkészült a 2014-ben induló stratégiai terv, amely az akkori 3,5 milliós sertéslétszámot 2020-ra 6 millióra kívánta emelni. Ehelyett mára mintegy 2,5 millióra csökkent az állomány.

Egy ismert húsipari vállalat neve elhallgatását kérő menedzsere szerint nemhogy hatmillióra nem kellene emelni adófizetői pénzből a magyar sertéslétszámot, hanem a megmaradt két és fél milliót is lecsökkenteni másfél millióra. Szerinte példát vehetnénk Ausztriáról, amely éppen annyi sertéshúst termel, amennyit a saját lakossága elfogyaszt.