Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Spanyol sertéshúst talált a hvg.hu a CBA több budapesti üzletének sertéspultjában. A kormányzati szabályozás a befagyasztott termékek beszerzését nem korlátozza, tehát a külföldi áruk forgalmazása semmilyen szabályba nem ütközik, de a portál szerint ékes cáfolata a Nemzeti Agrárkamara azon állításának, hogy az árstop nyomán nem fog megnőni olcsó importtermékek aránya a hazai üzletekben.

A fogyasztók ezzel nem járnak rosszul: a kormány által rögzített október 15-i árat kell fizetniük a spanyol húsért is. Azonban a magyar sertéságazat szereplői rosszul járhatnak: az alapanyagokat már egy jó ideje csak önköltségi ár alatt értékesítő termelők most rosszabb alkupozícióba kerültek a kiskereskedelmi láncok egy részénél Több üzletlánc, például az Aldi vagy a Lidl vállalták, hogy polcaikra magyar élelmiszert tesznek. Amíg azonban utóbbiak számára ez veszteséget jelent, a hazai termelőknek akár végzetes lehet.

A pár nap múlva élesedő, hat élelmiszercsoportot érintő árstop esetében ugyanis - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadott állásfoglalás szerint - az új (régi) fogyasztói árakat úgy kell meghatározniuk a kereskedőknek, hogy a mindenkori hatályos átadási árat veszik figyelembe. Vagyis mostantól az októberit - magyarul a termelők nyeljék le az alacsonyabb értékesítési árakból fakadó bevételcsökkenést.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a portálnak azt mondta, egyedi esetekben az is előfordulhat, hogy a most bevezetett hatósági fogyasztói ár alacsonyabb, mint a beszerzési ár, pedig elvileg ezt akadályozza a tisztességtelen piaci magatartást tiltó törvény. A másik megoldás természetesen az alacsonyabb beszerzési ár, ennek azonban korlátja az, hogy a termelőknek nőnek a költségei. Pedig rájuk már nehéz hárítani a költségeket: a takarmány- és energiaárak emelkedése miatt szűk a mozgásterük.

A sertés európai ára tovább esett - vagyis amit a magyar termelők már nem tudnak bevállalni, azt Európa nagy termelőitől könnyen be tudják szerezni. Viszont a tejáraknál pont ellentétes a folyamat: a termelők decemberre alkudtak ki egy 10 százalékos átadási áremelést a kereskedőknél, a továbbiakban erre nem nagyon lesz lehetőségük, pedig a nyerstej piaci árának megállíthatatlan emelkedése nem áll meg a határokon. Az európai nyerstej árakhoz késve igazodik a hazai, de a tavalyi 10 százalékos emelés sem egyenlíti ki a kasszát, a tejtermelők további átadási áremelést szerettek volna elérni.

A lapnak László Róbert, a Makói Hagymakertész Kft ügyvezetője jelezte, hogy jobb lett volna, ha a takarmányárakat fagyasztják be, mert az a termelők helyzetén is javított volna. Más forrásból úgy értesültek, hogy a napokban kérte a tagokat a Tej Terméktanács, hogy írják össze, hogy mely gazdaságban mennyi marhát tartanának meg, illetve kik azok, akik felszámolják a tehenészetüket, mert a költségek emelkedésével már nem tudnak életben maradni.