Május 1-jétől Jeránek Tamás (képünkön) veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját. Dale A. Martin tizenegy év után, alapos előkészítést követően, saját döntésére köszön el a vállalattól - adta hírül a cég.

A Siemens új elnök-vezérigazgatója, Jeránek Tamás 2012 óta dolgozik a Siemens Zrt.-nél, a Digital Industries terület vezetőjeként, és 2020 óta a cég igazgatósági tagja. Az 50 éves szakember menedzsmentje alatt megtöbbszöröződött a vállalat egyik zászlóshajójának számító üzletág forgalma, duplázódott a területen dolgozó munkavállalók létszáma, és nagyszabású digitalizációs projekteket vittek végbe több nagy autóipari, gumiipari, gyógyszeripari, vegyipari, fémipari és cementipari megrendelőnél. Jeránek a siemenses karrierje előtt saját cégét irányította, és multicégnél töltött be vezetői pozíciókat.

Az új vezér diplomáit a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán és a Corvinus Egyetemen szerezte, társadalmi munkában az Óbudai Egyetem Konzisztóriumának tagja.

Elődje, a 64 éves Dale A. Martin nyugdíjba vonul. A vezető - a gazdasági együttműködés aktív szereplőjeként - 2013-2019 között három cikluson keresztül töltötte be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöki pozícióját, elnökségének továbbra is tagja. 2020-ig négy éven át volt tagja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének, 2017 óta tagja a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak. Kiemelkedő tevékenységét számos kitűntetéssel ismerték el, legutóbb 2021-ben Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki.

A 2020. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens-cégcsoport globálisan 57,1 milliárd euró árbevételt, valamint 4,2 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el és mintegy 295 000 munkatársat foglalkoztatott. Magyarországon a Siemens 1887-ben, az első budapesti villamosvonal megépítésekor alapított céget, amely azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában.