Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A küszöbön álló pünkösdi hosszú hétvége sokak számára lehetőséget kínál a pihenéshez kapcsolódó juttatások elköltésére - mondta Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója. Azoknak sem kell azonban kétségbe esniük, akik ezt az időszakot nem tudják kihasználni: a lejáró összeggel egy későbbi (nyári, vagy akár jövő évi) foglalás előlegét is kiegyenlíthetjük.

A Széchenyi pihenő (Szép) kártya tulajdonosai a szolgáltatók online felületén regisztrálva egyszerűen ellenőrizhetik, egyenlegüknek mekkora része jár le május végéig. A regisztráció során megadott e-mail címre a szolgáltatók automatikusan küldenek tájékoztatást a közelgő lejáratról és az érintett összegről egyaránt.

Nagyobb fennmaradó összegnél célszerű belföldi szállásra költeni az összeget, ez a szolgáltatás ugyanis (a fürdőszolgáltatáshoz hasonlóan mindhárom alszámláról (szállás, vendéglátás, rekreáció) fizethető. Szintén ezek az elfogadóhelyek kínálnak arra is lehetőséget, hogy több alszámla maradványösszegeit kombinálva, egy helyen lehessen felhasználni. Erről a szándékról azonban az adott elfogadóhelyet előzetesen tájékoztatni kell. A juttatás többek között uszodákban, fürdőkben, különböző kulturális eseményeken (például egyes fesztiválokon), sőt, bizonyos gyógyászati szolgáltatóknál is felhasználható. A jó idő beköszöntével a kisebb fennmaradó összegek egyaránt felhasználhatók állatkertben, vidám- és szabadidőparkokban, de akár táboroztatás, lovasoktatás vagy sporthorgászat is fizethető ebben a formában.

Magyarországon ma több mint 14 ezer szálláshelyen, 23 ezer vendéglátóhelyen és 18 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetőeszközként a Szép-kártyát. A BDO felmérése szerint a kártyabirtokosok a kártya összegeinek 63 százalékát kérik a vendéglátás alszámlára, szálláshelyre a juttatások 24, míg rekreációra 13 százalékát szánják e juttatásoknak.

A gazdasági tárca áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá teszi majd a Szép-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kártyakibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik majd. Ezt a rendelkezést azonban a jövő évben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni - fogalmazott a BDO Magyarország szakértője.

Fotó forrása: Pixabay