Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kimondhatjuk - és ezt menet közben a rendelkezésünkre álló felületeken folyamatosan kommunikáltuk is a kollégák felé -, hogy a járvánnyal összefüggésben nem bocsátottunk el munkatársat, illetve nem kellett bér- és/vagy munkaidő csökkentésről sem döntenünk - ezt nyilatkozta a 444.hu cikke szerint Szöllősi Tamás, az Indotek Group HR- és operációs igazgatója júliusban az Üzletem.hu című lapnak.

A kijelentés megdöbbentette a budapesti Sofitel szálloda dolgozóit. A Duna-parton álló ötcsillagos hotelt tavaly vásárolta meg az Indotek Group. A lap értesülései szerint a koronavírus-járvány kezdete óta a 200 fős stáb 30 százalékát le kellett építeni, és több körben csökkentették a fizetéseket is.

A lefaragások után a dolgozók egy része nagyon nehéz helyzetbe kerül: augusztustól egy szobalány nettó 61, egy londiner nettó 49 ezer forintot tud megkeresni a 3 órás szerződéssel.

Az Indotek tulajdonában van a Sofitel mellett a Corvin Pláza, a Duna Pláza, az EMKE irodaház és a Gellért szálló is, tavasszal pedig megvásárolták Tiborcz István Appeninn részvényeit.

Cikkünk megjelenését követően reagált az elbocsátások hírére az Indotek:

Szöllősi Tamás kijelentése csak azokra a kollégákra vonatkozik, ez mintegy 200 fő, akikkel az Indotek Group alaptevékenységével összefüggésben neki és az általa irányított HR osztálynak van közvetlen feladata a kiválasztástól a munkaviszony megszűnéséig tartó úton - nem vonatkozik ellenben azokra a területekre, ilyen többek között a Sofitel is, amelyek nem a a fő üzletvitel részei és jellemzően önálló, egyébként rendkívül felkészült HR csapatok támogatása mellett dolgoznak - írja a vállalat.

Az Indotek Group a koronavírus-járvány idején százmillió forintos nagyságrendben allokált forrást a Sofitel Budapest Chain Bridge üzemeltetésére, annak érdekében, hogy a pandémiás időszakban is biztosítva legyen az ott dolgozók bére, illetve, hogy a lehető legkevesebb embert kelljen elbocsátani. Ezen lépéssel az Indotek Group a hotelben dolgozók mintegy 70 százalékának őrizte meg a munkahelyét, akik mindvégig megkapták a bérüket, annak ellenére is, hogy a szállodát a járványhelyzet következtében egy időre be kellett zárni, a munkavállalóknak nem kellett dolgozniuk. Továbbá, bár a hazai turizmusban fokozatos élénkülés mutatkozik, várhatóan Budapesten tartósan alacsony marad a vendégszám - az Indotek Group ennek ellenére a jövőben is biztosítani fogja a szállodában dolgozók bérét - közölte a cég.

A jelenlegi tervek szerint az Indotek Group előre hozza a szálloda felújítását, aminek következtében várhatóan két évig bizonyos szállodarészek nem lesznek látogathatóak a vendégek számára. Bár a lépéssel szükségszerűen együtt jár, hogy csökkentett üzemeltetői személyzettel működik majd a szálloda, a különböző, nagy volumenű felújítási munkálatok számos szakember számára teremtenek majd munkalehetőséget.

A folyamatos kommunikációt illetően is helytálló Szöllősi Tamás nyilatkozata, hiszen a társaság törekszik az üzemi tanáccsal való folyamatos kapcsolattartásra, amelyet jól példáz, hogy az Üzletem.hu oldalán megjelent interjút követően is történtek egyeztetések a tanács és a társaság között.