Alaposan felpörgött a múlt évben a csupán 8 főt foglalkoztató Országos Betétbiztosítási Alap (OBA): 2013-ban nem volt új ügye, míg 2014-ben hat pénzintézet (öt takarékszövetkezet és egy bank) miatt kellettt a biztosított betéteket kifizetni. Így tavaly a hat ügyben összesen 119,2 milliárdot forintot fizettek ki, összesen 64,4 ezer betétesnek. Ezek közül a legtöbb károsult az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek volt, ott  30 ezer betétesnek fizettek ki mintegy 54,2 milliárd forintot.

Amikor 2013. júliusában elfogadták az új takarékszövetkezeti törvényt, akkor úgy tűnt számunkra, hogy nekünk ebből még több munkánk lesz - jegyezte meg Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója. Végül a 2014. december 10-i átvizsgálási határidőig öt takarék dőlt be. A felkészülés jegyében pedig az alap működését úgy alakították át, hogy amíg 2014 előtt egyszerre csak egy ügyet/kártalanítást tudtak kezeleni, addig tvaéy január óta többet is. Ez különösen hasznos volt a múlt év végén, amikor egyszerre három ügyben (Széchenyi Hitelszövetkezet, Széchenyi Bank és Tisza Takarékszövetkezet) kellett a betéteseket kártalanítaniuk.

A tavalyi ügyek adatai
NévÖsszeg (milliárd forint)Betétesek száma (ezer)
Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet22,910,0
Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet*54,230,0
Alba Takarékszövetkezet*11,813,2
Széchenyi István Hitelszövetkezet8,72,7
Széchenyi Kereskedelmi Bank12,71,4
Tisza Takarékszövetkezet8,97,1
Összesen119,264,4
Forrás: OBA

Nem fogyott el a pénz

A tavalyi kifizetések igencsak próbára tették az OBA vagyonát, ezzel együtt a likviditást sikerült az év egészében fenntartani. (Az OBA a törvényben előírt 100 ezer euróig fizet.) Az alap vagyonának nyitóegyenlege ugyanis 2014. január 1-jén meghaladta a 94 milliárd forintot. Az év során a tagdíjakból befolyt pénzügyi bevétel 22 milliárd forint volt, míg a befektetések utáni hozam elérte a 7 milliárd forintot. Ez összesen 123 milliárd forint. Ezen kívül az integrációs törvény alapján az Orgovány és Vidéke kártalanítása kapcsán a Takarékbank 7,6 milliárd, az Alba Takarékszövetkezet után pedig 4,6 milliárd forintot térített meg az OBA-nak.

A tavaly bezárt hat hitelintézet mellett az OBA 25 betétest is kifizetett az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (2010-ben dőlt be), 2 betétest a Jógazda Takarékpénztár (2011), valamint 24 betétest a Soltvadkert és Vidéke Tksz. (2012) kártalanításával összefüggésben. A kártalanításokat követően az OBA 11 milliárd forintos likvid vagyonnal zárta a múlt évet.

Ha mégis elfogyott volna a pénz, akkor sem lett volna baj. Ha ugyanis nem elegendő az alapban lévő pénz, akkor az OBA a hitelintézetektől rendkívüli éves befizetést kérhet vagy kölcsönt vehet fel az MNB-től vagy hitelintézetektől. Az esetleges jegybanki segítség azonban korlátos, azt az uniós szabályok miatt legfeljebb három hónap után vissza kell fizetni az MNB-nek. Ez az idő viszont elég lehet arra, hogy eközben az OBA kötvényt bocsásson ki - a magyar állam készfizető kezessségével.

Nem zárható ki, hogy idén 1-2 újabb kártalanításra sor kerül - mondta a kötelező óvatosság jegyében az OBA ügyvezető igazgatója.

Gyorsan fizettek

A bedőlt hitelintézetektől átvett adatállományok alapján a kifizethető betétek tulajdonosainak döntő többsége a törvényben előírt 20 munkanapnál jóval hamarabb pénzéhez jutott. A legnagyobb érintetti körrel járó Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél például 7 munkanap alatt átadta az OBA a kifizető szervezeteknek (Magyar Posta, OTP Bank) a kártalanítás pénzügyi fedezetét.