A bankcsoport nettó profitja 2017 utolsó negyedévében 9,6 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi 8,4 milliárd forint után - jelentette be David Moucheron, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A bank mérlegfőösszeg tavaly átlépte a 3000 milliárd forintos határt (3015 milliárd forint lett). Az ügyfelek száma a múlt évben hetente átlagosan 1200 fővel nőtt - mintegy negyven százalékuk fiatal (vagyis harminc év alatti). A pénzintézet összesen 425 milliárd forint új hitelt helyezett ki, ezzel mintegy 32 ezer magánszemélyt és több mint 3100 vállalati beruházást finanszírozott.

A bank hitelpiaci részesedése a múlt évben a vállalati és a lakossági piacon egyaránt 10,5 százalékra emelkedett (a 2016-os 10,2, illetve 10,1 százalék után). A hitelek állománya 2017 folyamán 9 százalékkal nőtt, míg a betéteké 7 százalékkal, így a bank hitel-betét arány 60,5 százalékról 61,2 százalékra emelkedett. Készen állunk a hitelezésre - fogalmazott Moucheron.

A nettó kamatbevétel tavaly 4,4 százalékkal nőtt, míg a nettó díjbevétel 3,5 százalékkal lett magasabb, az utóbbi főleg a tranzakciós díjbevételeknek köszönhetően - mondta Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi divízióvezetője. A belga tulajdonú bank költségei 2017-ben 3,4 százalékkal nőttek, jelentős részben az állami elvonásoknak köszönhetően (ezek értéke 6 százalékkal lett nagyobb). A bank tőkearányos megtérülése 16 százalék volt, a 2016-oshoz hasonlóan.

A nem-teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökkent, így a két évvel ezelőtti 9,8 százalékról 2017 végére 7,1 százalékra mérséklődött, ezen belül a lakossági szegmensé 18,5 százalékról 13,7 százalékra esett, míg a vállalatié 3,1 százalékról 2,2 százalékra szelídült.

Ha a Budapest Bank valóban eladó lesz, az mindenképpen érdekel minket, és akkor majd megvizsgáljuk a lehetőséget. Azon országokba, ahol a KBC jelen van, növekedni akarunk - organikusan vagy vásárlásokkal - erősítette meg Moucheron Johan Thijs KBC-vezér múlt heti szavait.

Moucheron úgy fogalmazott: "a K&H-nál azt valljuk, hogy a remény nem egy stratégia. Azt pedig már Gombás tette hozzá, hogy ennek szellemében az általános kamatszint emelkedéséig igyekeznek minél többet hitelezni, jobban fókuszálunk a díj jellegű bevételekre, valamint igyekszenek tartani a költségeiket. Számukra megfelelő a jelenlegi kamatszint.

A K&h nagyon is támogatja az MNB célját, hogy a lakáshiteleken belül a változó kamatozású helyett egyre inkább a fix kamatozású hitelek kerüljenek előtérbe. Ezzel együtt fontos, hogy az ügyfélé a végső döntés - fogalmazott a vezérigazgató. Jelenleg egyértelmű, hogy a magyarországi ügyfelek a változó kamatozást, az alacsonyabb induló törlesztőket preferálják. Összehasonlításképpen: Belgiumban jelenleg a kihelyezett lakossági hitelek 90 százaléka fix kamatozású, az öt évvel ezelőtti 50 százalékos aránnyal szemben.

A K&H Biztosító 2017-ben - a 0,6 milliárd forinttal magasabb biztosítási adó ellenére - 3 százalékkal nagyobb, 2,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ebből az élet ágazat 1,4 milliárdot produkált  - mondta Nik Vincke vezérigazgató a bank hétfői tájékoztatóján.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.