A jövőben a vissza nem térítendő működési célú támogatást olyan, az adott települést egyedül ellátó kis vidéki gyógyszertár is igényelheti, amelyiknek a tárgyévet megelőző január 1-je és június 30-a között elszámolt, közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árréstömege nem haladja meg az eddigi 8 millió forint helyett a 9 milliót - írja a Világgazgaság.

Az összeghatár módosítását a kamara kezdeményezte.

Az elnök szerint a változást az indokolta, hogy több – egyébként a működési feltételei alapján támogatásra szoruló – gyógyszertár az elmúlt években bekövetkezett változások miatt az eddig hatályos kondíciók mellett elvesztette volna jogosultságát a támogatásra. De emellett a kamara már korábban a gyógyszerbiztonsági validálásért vényenként elszámolható szolgáltatási díj emelését is kezdeményezte.

Ugyanakkor a mostani módosítás a vényenként elszámolható szolgáltatási díjak átfogó rendezése helyett a működési célú támogatásra koncentrálódott, az adott települést egyedül ellátó legkisebb, 350-400 gyógyszertár esetében hoz csak változást – mondta Hankó Zoltán. A rendeletet úgy módosították, hogy a támogatásra jogosult gyógyszertárakat kivették a vénydarabszám függvényében sávosan meghatározott szolgáltatási díjra jogosultak köréből, és támogatott vényenként egységesen 80 forint szolgáltatási díjat határoztak meg számukra - írja a lap.