Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt kiemelt szempontként érdemes kezelni a bankválasztást is, hiszen ez évekre meghatározza majd a hallgató pénzügyeit - írja a Biztosdöntés.hu. Egyrészt figyelni kell a diákszámlák banki költségeit is, ugyanakkor a mobiltelefonokon felnövőknek legalább ennyire fontos, hogy milyen digitális élményt és szolgáltatást nyújtanak a bankok.

18 éves kortól a főiskolások, egyetemisták bármilyen felnőtt bankszámlát is választhatnak. Mi mégis a diákszámlákat javasoljuk, mivel ezek díjmentességi feltételei kedvezőbbek, a számlanyitást pedig promóciókkal is ösztönzik a bankok - mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámla-szakértője.

Ma már nem kell ehhez bankfiókba elmenni, hiszen egy szelfivel is teljes értékű diákszámlát lehet nyitni, arról nem is szólva, hogy vannak promóciók, amelyek kifejezetten ösztönzik ezt a fajta önkiszolgáló számlanyitást - teszi hozzá a szakember.

Szolgáltatások a banki mobilappokban

Az ma már természetes, hogy egyenleglekérdezésre, számlatörténet-böngészésre és átutalásra mindegyik banki applikáció alkalmas, de az egyenleget belépés nélkül is képes megmutatni a CIB, az OTP és az UniCredit Bank mobilalkalmazása.

Az egyik legfontosabb szolgáltatásban, a bankkártyát helyettesítő bolti érintéses mobilfizetésben elég jól állnak a hazai bankok. A nyolc nagybank mindegyike integrálta már az Apple Pay-es fizetést, az androidos táborban pedig közülük csak a Takarékbank ügyfelei nem érhetik még el ezt a szolgáltatást. A következő egy évben azonban várhatóan ők is csatlakozhatnak majd a mobillal fizetők táborához. A hazai banki mobilfizetési applikációkkal, illetve az Apple Pay, Google Wallet alkalmazásokkal ugyanott és ugyanúgy lehet mobiltelefonnal fizetni, mint érintéses bankkártyával.

Mobilegyenleget a CIB, Erste, K&H és az OTP Bank applikációja képes feltölteni.

Sárga vagy fehér gépi csekket be lehet fizetni a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank appjával.

BKK és Volán közlekedési mobiljegyet lehet vásárolni és eltárolni a K&H Bank és a Simple mobilalkalmazásban. Utóbbi az OTP fejlesztése, de más bank ügyfeleinek kártyájával is működik. Érdemes tudni, hogy a Volán 5 százalékos kedvezményt ad az appon keresztül vásárolt jegyekre a jegypénztári vagy buszsofőrnél vett jegy árához képest.

Díjmentes bankkártya-felfüggesztés is van már

Egyre terjed a digitális fejlesztésekben globálisan élenjáró Revolutnál már ismert díjmentes bankkártya-felfüggesztés, mely a használaton kívül kikapcsolja a bankkártyát, láthatatlanná téve azt az érintős kártyaolvasók előtt. A hazánkban elsőként ezt a Gránit Bank vezette be, mellette az MKB, a K&H és a Raiffeisen Bank nyújtja még a szolgáltatást.

Külön virtuális bankkártyát lehet igényelni internetes vásárlásokhoz a CIB Bank applikációjával, ahol lehetőség nyílik egyszer használatos kártyaszám igénylésére is. Ez utóbbi elvben az egyik legjobb védelmet adja a diákok internetes vásárlásaihoz, hiszen amint „kitudódik” a kártyaszám, egyből le is jár, így nem lehet vele visszaélni.

Végül költési csoportosításokkal, grafikonokkal, diagramokkal segíti a diákok pénzügyeinek elemzését a CIB, Erste, Gránit, OTP, Raiffeisen és az UniCredit bankok alkalmazása, ami a pénzügyileg tudatos rétegben szintén egy fontos választási szempont lehet.

Ajándékokkal és pénzzel csábítják a diákokat

A bankok a költségérzékeny főiskolásokat, egyetemistákat a diákszámlák - egy-két kivétellel - díjmentes számlavezetésével és legalább az első évben díjmentes éves bankkártyadíjjal támogatják. Az OTP Banknál havidíj-mentes számlavezetés mellett a második évtől is ingyenes a bankkártya éves díja.

Egyből a mobiltelefonról, egy szelfi készítésével meg tudja nyitni a számlát bármikor a 18 év feletti hallgató a CIB, Gránit, K&H és OTP bankoknál. A többi banknál is van mód távolról történő számlanyitásra, videóbankos ügyfél-azonosítással, bankonként eltérő nyitva tartási időben.

A számlanyitásokat a nyár végéig, vagy szeptember első napjaiig promóciókkal ösztönzik a bankok. A diákok most 10 000 forintot kapnak a Gránit Banknál, ha szelfivel nyitják meg a számlát, 20 000 forintot a K&H Banknál, ahol egyéb kedvezmények is járnak, ha a számlanyitás mobilon történik.

Egy forintért Huawei Band 7 okoskarkötőt lehet kapni a Raiffeisen diákszámla megnyitásakor, a CIB Bank pedig JBL fülest ad minden szelfivel megnyitott számla mellé.

Az Erste diákszámlásai sem maradnak ajándék nélkül: ők egy egyedi George dizájnos pulóvert kapnak ajándékba (a George az Erste Bank tavaly megújult internet- és mobilbankjának márkaneve).