A 2010. évi csökkenés után a bankoknak az Országos Betétbiztosítási Alap számára átadott információk szerint újra - 4,4 százalékkal, 17371 milliárd forintra nőtt a hazai betétállomány, s ezzel párhuzamosan az egy betétesre eső átlagos betétméret is 3 százalékkal, 1,274 millió forintra emelkedett - mondta el Fekete-Győr András, az OBA vezérigazgatója. Ezen belül az OBA által védett állomány gyorsabban, 5,7 százalékkal nőtt, így 12896 milliárd forintnyi védett betétet tartottak nyilván a tavalyi év végén.

A védett betétek után - teljes bankcsőd esetén - elvben 9067 milliárd forintnyi kártalanítást kellene az OBA-nak kifizetnie, amely 7 százalékos növekedést jelent. (A soltvadkerti kárkifizetés azóta 33 milliárd forinttal vitte lejebb ezt a szintet.) A 100 ezer euró alatti betétekre vonatkozó teljes kártalanítási kötelezettség a hazai betétetek 99,6 százalákára érvényes. A lejelentett adatok szerint 100 ezer euró feletti nagybetétek száma a 2010-es 39217-ről tavaly év végére 37029-re csökkent, ám az ezekben a betétekben őrzött, az OBA által nem védett  pénz 4803 milliárd forintról 5014 milliárdra nőtt.

Kárkifizetésre az OBA rendelkezésére álló összeg 86,9 összeg a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődje miatt jelentősen leapadt - jelenleg 0,75-0,76 százalékon áll Fekete-Győr András szerint. Az uniós direktíva 1 százalékos védettséget ír elő, ám ez még a jövő zenéje, addig nincs semmilyen előírás a védettségi szintre. A törvény mindössze annyit ír elő, hogy egy komolyabb bankcsőd esetén, ha az OBA vagyona nem elég, akkor az állam garanciát nyújt a szervezet számára hitelfelvételre. Fekete-Győr András szerint a jövő évi díjpolitikát az ősszel tárgyalja az OBA-igazgatósága, egyelőre az sem bizonyos, hogy a 2011-re egyébként jelentősen megemelt, 0,06 százalékos OBA-díjszintet módosítani kell-e. Az OBA vezérigazgatója szerint a pénzügyi válság idején az OBA megállapodást kötött az MNB-vel arról, hogy az állampapír-piac befagyása esetén is árat jegyez az OBA-nak - erre már csak azért is szükség lehet, mert a jelek szerint Európában a mostani, 20 napos kártérítési idő minimum megfelezésében gondolkodnak.

Ezzel kapcsolatban Fekete-Győr András hangsúlyozta, hogy az OBA kártalanítási technológiája most már kiforrott, s ha valóban megkapja az OBA annak a lehetőségét, hogy maga ellenőrizze a bankok és a takarékok betétállományának ellenőrzését, az adatok aktualizálására elegendő lehet akár 5-7 nap. A már említett soltvadkerti esetben az 5-7. nap között az érintettek 91 százalékát tudta az OBA kártalanítani, a 10. napra 95 százaléknál tartottak, s a 20. napra mindazon ügyek, ahol nem volt objektív akadály, valóban lezárultak - emlékeztetett a vezérigazgató. A kártalanított ügyfelek körében végzett felmérés szerint az érintettek 75 százaléka maradéktalanul elégedett volt a kártalanítás folyamatával, s mindössze 5 százalék volt elégedetlen a kártalanítás valamilyen aspektusával.

A soltvadkerti ügyben még mindig a végelszámolás zajlik, s nincs felszámolás és így nincs zárómérleg. (Ha a PSZÁF-kezdeményezésére nem változtatnak a jogszabályon, ez azt jelentené, hogy még mindig nem indulhatott volna el az OBA-kártalanítás.) A fentiek miatt egyelőre még nem prognosztizálható, hogy milyen megtérüléssel számolhat az OBA.

Tőkeágon mindig olcsóbb válságot kezelni, épp ezért az OBA szeretne visszakapni valamilyen jogot a válságkezelésre, ám ez az európai szabályozástól függ. Fekete-Győr András szerint azt látva, hogy az új betétbiztosítási direktívát két éve tárgyalják Brüsszelben, nem igazán lehet sokat várni attól, hogy idén júniusban elkészült a válságkezelési direktíva első változata. Így egy jó darabig ex-lex helyzetre kell felkészülni. Ami a jelen helyzetben jó, hogy az OBA-vezérigazgatója szerint példaértékű az együttműködés a PSZÁF és az OBA között.