Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Somogy Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 74 személlyel szemben emelt vádat abban a rendkívül nagy terjedelmű bűnügyben, amelyben az elkövetők több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek - írja a somogyi főügyészség közleményében.

A bűnszervezetet vezető 49 éves kistarcsai vádlott és 14 bűnszervezeti társa egy olyan hierarchikusan felépített, konspiratív módon működő cégvezetőkből, könyvelőkből, bérszámfejtőkből, ügyintézőkből és futárokból álló bűnszervezetet hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy a takarítási és vagyonőri szolgáltatást nyújtó cégek adóterhét illegális eszközökkel minimalizálja.

69 céggel zsonglőrködtek

A bűnszervezet működési módszerének lényege szerint a több szinten szervezett, 69 gazdasági társaságot magában foglaló céghálózatban az úgynevezett „megrendelő” gazdasági társaságoknál foglalkoztatott munkavállalókat ténylegesen nem működő cégekbe jelentették be azért, hogy eltitkolhassák az alkalmazottak után fizetendő foglalkoztatást terhelő adókat és járulékokat.

A cégháló további két szintjére a vádlottak úgynevezett „közvetítő” és „pénzkezelő/vagyonkezelő” cégeket szerveztek, amelyeknek az volt a feladata, hogy a cégpiramis csúcsán lévő megrendelői cégeknek a munkavállalóik által végzett munkákról fiktív számlákat bocsássanak ki, amiket a megrendelő cégek a Budapesten és Szekszárdon benyújtott adóbevallásaiknál felhasználtak, és a számlák 1,3 milliárd forintot kitevő áfatartalmát visszaigényelték.

Négy vádlott kitálalt az ügyészségnek

A bűnszervezet operatív működtetésében résztvevő vádlottak ezzel a módszerrel összesen 2,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Somogy Megyei Főügyészség az eljárás során négy vádlottal kötött egyezséget, akik a megállapodás értelmében beismerő vallomást tettek, és az okozott kárból közel 150 millió forintot megtérítettek. A NAV pénzügyi nyomozói ezen kívül 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le, illetve vettek zár alá ingatlanokat, gépjárműveket és egyéb vagyoni értékű jogokat a bűncselekményekkel szerzett vagyon elvonása érdekében.

Óriási ügy ez

A rendkívül nagy terjedelmű bűnügyben a nyomozati iratok több mint 200 ezer oldalt tesznek ki, a vádirat önmagában 365 oldalas, ezáltal az eljárás résztvevőinek kézbesítendő 149 vádirati példány oldalszáma nyomtatva meghaladta az 54 ezret. A bűnügyben külön kihívást jelent a 275 kötetes papír alapú nyomozati irat rendezett mozgatása is, amelynek Budapestre szállítása várhatóan több ügyészségi gépjármű igénybevételével is legalább két munkanapot fog igénybe venni - írja az üggyel kapcsolatban keletkezett iratok mennyiségéről a főügyészség.

Fegyházba küldenék a főkolompost és a segítőit

A Somogy Megyei Főügyészség a Budapesthez és Tolna megyéhez kötődő bűnszervezettel szemben a Fővárosi Törvényszéken nyújtott be vádiratot, melyben a bűnszervezetet irányító, és 2021 nyarától letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint 659 millió forint erejéig vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt.

A főügyészség a bűnszervezet működtetésében részt vevő vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, míg a további vádlottakkal szemben végrehajtandó, illetőleg felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.