Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sorra dőlnek be az egykor Jászai Gellérthez köthető SCD Group főként budapesti fejlesztéseit szervező, üzletviteli tanácsadással és vagyonkezeléssel, valamint ingatlan-adásvétellel foglalkozó cégei, így a közelmúltban felszámolás alá került többek közt a BP Property névvel kezdődő társaságok közül az Alfa, Béta, Éta, Delta, Kappa és Portfolio kft., valamint a pasaréti Akadémia Parkot (képünkön) fejlesztő Akadémia Park Kft. (korábbi nevén SCD Pasarét Kft.). Ennek irodaházait júliusban nettó 10 milliárd forintért hirdette meg a felszámoló Cash & Limes Kft.

Eladó a felszámolás alatt lévő BP Property Béta Kft. II. kerületi Tiliana hotelje nettó 800 millió forintos irányáron, a BP Property Éta Kft. V. kerület, Szervita tér 3. szám alatti üzlethelyisége és irodái összesen 211,1 millióért, valamint a BP Property Portfolio Kft. és a BP Property Alfa Kft. tulajdonában lévő, V. kerület, Petőfi Sándor u. 14. szám alatti házban lévő lakás, tárolói, üzlethelyisége, egyéb helyiségei együttesen 607 millió forintért. Az ingatlanokon az OTP és az MKB bankoknak van jelzálogjoga, a cégekkel szemben adóhatósági végrehajtások indultak. A vagyonelemekre szeptember 3-án lehet vételi ajánlatot benyújtani a kijelölt felszámoló Budapest Investment Zrt.-hez.

Az ingatlanokat először hirdette meg a felszámoló, a társaságoknak ezen vagyontárgyakon kívül követeléseik és befektetéseik vannak − tudta meg lapunk Kincs László felszámolóbiztostól. A felszámoló álláspontja szerint a cégek felszámolásához az vezetett, hogy a tervezett tőkebevonásokat és ingatlanfejlesztéseket nem tudták megvalósítani. A kft.-k jelentős összeggel tartoznak bankoknak és kapcsolt vállalkozásoknak. A vagyonkezelő Portfolio kötelezettségállománya a 2012-es mérlege szerint meghaladja a 17,8 milliárd forintot, amiből mintegy 15,3 milliárd a banki tartozás és 2,44 milliárddal maradt adósa a szintén felszámolás alatt lévő Aviation Group Zrt.-nek (korábbi nevén SCD Group Zrt.) és a MIB Portfolio S.á.r.l.-nek. A Béta 2011-es mérlegében 1,3 milliárdos kötelezettségállomány szerepelt, az Étának 309 millió, míg az Alfának 275 milliós tartozása volt. A hitelezői igények megtérülésének mértékéről majd csak a felszámolás befejeződésekor tud nyilatkozni a felszámoló.

Az Alfának, Bétának és Étának a Céginfo.hu adatai szerint a luxemburgi bejegyzésű SCD Group SA a tulajdonosa, míg a Portfoliónak a szintén luxemburgi MIB BP Portfolio S.á.r.l. A Portfolio 100 százalékos tulajdonosa az SCD Group SA-nak és a Budapest Property Delta SA-nak.

Forrás: Céginfo.hu

A rejtőzködő tulajdonosok által létrehozott, magyarországi és offshore bejegyzésű vállalkozások tucatjaiból álló SCD-csoport nagyszabású idegenforgalmi fejlesztéseket tervezett a Balaton körül (többek közt felvásárolták a tó menti kempingeket és beszálltak a sármelléki reptér üzemeltetésébe), majd a fővárosban kezdett ingatlanfejlesztésekbe és vagyonkezelésbe. A válság azonban keresztülhúzta a befektetők számításait, a felvett hatalmas hitelek és kötelezettségek miatt sorra dőltek be a vidéki, majd a budapesti projektcégek.