A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A korábbi években rendkívül ígéretesen fejlődő piac a gazdasági válság óta folyamatosan szűkül. A legnagyobb megrendelőnek számító helyhatóságok már tavaly csaknem harmadával csökkentették ezzel kapcsolatos kiadásaikat s az idén újra hasonló mértékű csökkenésre lehet számítani.

Elsőként a pécsi önkormányzat jelentette be, hogy az ünnepi fényárra szánt közel 800 millió forintot a helyi árvízkárosultak megsegítésére költi. Nem sokkal később csatlakozott Miskolc, Szeged és Békéscsaba. Tanai Sándor, három Veszprém megyei kistérség gazdasági menedzsere lapunknak elmondta, az árvíz- és a viharkárok itt jelentősek voltak ugyan, ám a helyhatóságok döntő többsége nem emiatt rendez takarékosabb ünnepet.

A legfontosabb szempont a kiadások csökkentése. A két tucat település több millió forintot spórol a pirotechnikán, és az ehhez kapcsolódó költséges rendezvények is elmaradnak. Tanai hozzátette, a térség önkormányzatai idén már az óévbúcsúztatóra, a majálisra és a falunapokra is a korábbiaknál kevesebbet költöttek.

A kispénzű falvakban gyakran amatőrökre bízzák a tűzijátékot, pedig ennek szervezéséhez alapos felkészültség és háttérismeret szükséges, külön oktatással.

A legtöbb balatoni településen ugyan idén is lesz tűzijáték, ám szinte mindegyik lapunk által megkérdezett helyhatóságnál azt közölték, hogy míg a korábbi években folyamatosan emelkedtek az ezzel kapcsolatos kiadások, az idén legfeljebb a tavalyi összeg vagy annál kevesebb költhető erre a célra.

Tíz tóparti településen nyilatkoztak úgy, hogy csaknem 20 százalékkal csökkentették az ünnepi büdzsét. Hosszú évek óta az egyik legszínesebb programot rendező fonyódi önkormányzatnál például idén a pirotechnikára 300 ezer forintot szánnak. Balatonlellén pedig „lefújták” a programot, de nem lesz „lövöldözés” Barcson, Csurgón, sőt Marcaliban sem. Mindez rendkívül érzékenyen érinti a gyártókat és forgalmazókat, amelyek közül több immár a létéért küzd.

Aligha véletlen, hogy az egyik legnagyobb hazai pirotechnikai cég, a még tavaly új, svájci tulajdonoshoz került és immár Haltech Kft. néven működő balatonfűzfői lőszergyár ki is szállt a pirotechnikai piacról. Csontos Dávid, az elsősorban ünnepi tűzijátékok lebonyolításával foglalkozó Resort Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, megrendeléseik volumene az elmúlt egy évben csaknem 40 százalékkal csökkent.

Mindez annak ellenére van így, hogy kisebb ügyfeleik száma továbbra is dinamikusan nő. Magyarán, a bulikhoz, születésnapokhoz és más kisebb ünnepségekhez kapcsolódó tűzijáték változatlanul nagyon népszerű. Csupán a közép- és a nyugat-dunántúli térségben több mint harminc önkormányzat döntött úgy augusztus 20-a előtt, hogy ezúttal nem veszi igénybe szolgáltatásaikat, pedig a többségnek árkedvezményt is ajánlott.