Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok zöldség és gyümölcs, kevesebb hús, helyi termékek és alapanyagok, újrahasznosított csomagolás – ez csak néhány tipp ahhoz, hogy ne csak egészségesebb, hanem környezetkímélőbb legyen az étrendje. A fenntarthatóság ugyanis nemcsak trend, hanem egy élhetőbb jövő záloga is.

Alább felsorolunk 10 tippet, ami segít, hogy fenntarthatóbb konyhát vezethessen.

1. Egyél szezonális zöldséget vagy gyümölcsöt!

A szezonon kívüli, vagy a világ másik tájáról ideérkező egzotikus gyümölcs szállítása sokkal nagyobb környezeti terhelést jelent, mint a helyben termett friss gyümölcsé vagy zöldségé. A szezonális gyümölcs és zöldség ráadásul nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcát is jobban kíméli.

2. Figyelj oda a csomagolásra!

Kerülje a sokszorosan becsomagolt termékeket, és helyettük keresse azokat, melyek újrahasznosított, vagy visszaváltható csomagolásban kaphatók. Azt ugye már mondani sem kell, hogy a csomagolóanyagokat szelektíven kell gyűjteni?

3. Egyél kevesebb húst!

Azt már mindenki tudja, hogy az állattartás (különösen a kérődző állatoké) magas metánkibocsátással jár. A húsevés teljes elhagyására sokan nem hajlandók, de ha beiktat heti egy-két húsmentes napot, vagy a vöröshús helyett szárnyast vagy halat választ, már tett egy lépést a fenntarthatóbb jövő érdekében.

4. Válaszd a szabadtartású baromfit!

Ha nem akar lemondani a csirkehúsról, válassza inkább a házi, szabadtartású baromfit, és kerülje a nagyüzemi tartással nevelt szárnyasokat. A szabastartású csirkének ráadásul a húsa és a tojása is finomabb.

5. Egyél több hüvelyest!

A legtöbb hüvelyes kiváló fehérjeforrás, de a hússal ellentétben alacsonyabb az előállításuk környezetre gyakorolt hatása. Kombinálja a babot, borsót vagy lencsét keményítőtartalmú élelmiszerekkel (rizs, krumpli, cékla, sárgarépa, stb.), így kiegyensúlyozott és megfelelő fehérjebevitelt biztosíthat a szervezete számára.

6. Legyen tudatos halfogyasztó!

Válasszon magyar, édesvízi halakat, vagy ha tengeri finomságra vágyna, keresse azokat a fenntartható állományból származó termékeket, melyek MSC (Marine Stewardship Council) vagy ACS (Aquaculture Stewardship Council) jelzéssel láttak el.

7. Ne pazaroljon!

Még mindig óriási az ételpazarlás, és ennek nagy része a háztartásokból származik. A kidobott étel nemcsak energiapazarlás, hanem pénzkidobás is. Próbálja meg az étel minden ehető részét feldolgozni, vagy a maradékokból új ételt kreálni, és ezzel a háztartási hulladék mennyiségét is csökkentheti.

8. Válasszon magyar termékeket!

A messzi országokból érkező termékek helyett keresse a helyi termelők, magyar vállalkozások termékeit, mert azok szállítása garantáltan kisebb karbonlábnyommal jár. Ráadásul a magyar termékek jó minőségűek, és már egyre több helyen kaphatók. Ez részben a SPAR és a K&H közös termékversenyének, a Hungaricoolnak is köszönhető, melyen keresztül minden évben jobbnál jobb termékek kerülnek fel az INTERSPAR polcaira. Ha ilyen terméket választ, nemcsak finomat ehet, hanem máris tett egy lépést az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez.