A kormány a napokban hirdette ki, hogy májustól extrasarcot ró ki, sávos különadóval sújtja májustól a veszélyhelyzet végéig az 500 millió forintnál nagyobb éves árbevételű kiskereskedelmi üzleteket. Ez vastagon érinti a Spart, majdnem 1 milliárd forint különadót kell befizetniük havonta:

A leépítés hírét a portál kérdésére megerősítette a Spar, hozzátéve, hogy a korábban felduzzasztott létszám visszanyeséséről van szó. A járvány kapcsán az elmúlt hetekben tapasztalt forgalmi kiugrások menedzseléséhez több dolgozóra volt szükségük, hogy garantálni tudják az ellátásbiztonságot - írták. Erre utalt április másodikai sajtóközleményük is, amely szerint csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a Spar a megelőző két hétben, hogy azonnali munkalehetőséget biztosítson országos hálózatában az álláskeresőknek.

Válaszuk szerint annyi történik a cégnél, hogy visszatérnek a 2020. március eleji tervlétszámukhoz. Indoklásul ezt írták: a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségünk. Arra a kérdésre azonban, hogy pontosan hány embert küldenek el, nem válaszoltak. Leszögezték viszont, hogy a stabil működéshez szükséges munkahelyeket nem fogják megszüntetni.

A lánc szerint bár márciusban és áprilisban valóban volt néhány erőteljesebb forgalmú napjuk, összességében súlyos többletkiadásokkal járt ez az időszak a vállalat számára.