Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Spar nem vonul ki Magyarországról! Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot - válaszolt lapunk megkeresésére Maczelka Márk, az üzletlánc kommunikációs vezetője.

A társaság visszautasítja, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A Spar Magyarországnál a KDFSZ nem reprezentatív szakszervezet, kollektív szerződés kötésére nem jogosult - figyelmeztetnek.

A KDFSZ által a Spar-ra irányuló lejárató kampány a dolgozók szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy

a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a Spar mindenkor elhatárolódik

- fogalmaztak.

Szerintük nincs bérvita a Sparnál: az elérhető legalacsonyabb alapfizetés 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367 447 forintot kerestek.

Megszólalt a KASZ

Különösnek tartja a KDFSZ állítását Karsai Zoltán, a Sparnál lévő reprezentatív érdekképviselet elnöke, hiszen ők a bérmegállapodásnál kikötötték, hogy 2019 január elsejétől az alapbér minimum bruttó 220 ezer forint lehet a cégnél. A bértárgyalásokon csak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyeztetett a Sparral, míg a KDFSZ jelen sem volt a vitán, mivel nem rendelkezik akkora tagsággal a láncnál, hogy erre jogosult legyen. (A KASZ 1700 szakszervezeti taggal bír a Spar több mint 13 ezer fős állományában.)Karsai lapunknak elmondta: nem zárja ki, hogy konkrét jogeset alapján ne lehetne igazságtartama a KDFSZ állításának, azonban az ő visszajelzései alapján ezek a problémák nem állnak fent. Az elnök ellenőrizte, hogy a Sparnál dolgozó targoncás szakszervezeti tagok egész pontosan mekkora tagdíjat fizetnek a bérük alapján - a tagdíj a KASZ-nál, a bruttó bér 1 százaléka - ez alapján az üzletlánc üllői a logisztikai központjában foglalkoztatott tagok közül a legalacsonyabb tagdíjat is bruttó 374 ezer forintos bér után fizették - vagyis 3740 forint volt a tagdíj - miközben volt olyan munkatárs, akinek a bruttó fizetése 400 ezer forint fölé is felkúszott.Ez azt jelenti, hogy az egységnél vagy rendkívül magas teljesítménybér van - hiszen az alapbér + pótlékok fizetési konstrukció "torzíthatja" a képet - ám az meglehetősen szokatlan, hogy egy adott dolgozó például egy 180 ezer forintos alapbérnek több mint a dupláját legyen képes megkeresni teljes fizetésként.

A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés - összegez válaszában a lánc.

Elárulták, hogy azonnali hatállyal elindítják a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez - írták.