A strandok néhány évtizede még szinte mindenhol május 1-én nyitották meg a kapuikat, még akkor is, ha az időjárás még nem kedvezett a strandolásnak. Ma már a legtöbb fürdő figyelembe veszi az időjárást és azzal összefüggésben a vendégek számának várható alakulását. A hétvége és az egész idei május még nem ígérkezik igazán melegnek, így az ország strandjainak csak kis része nyílik meg ezen a hétvégén.

Van, ahol nyitóbulit is rendeznek 

Az ország - és Európa - legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói Hungarospa szigorúan tartja magát a hagyományokhoz és május 1-re minden évben megnyitja a strandot. Ez idén sem lesz másképp, sőt, már április 30-án birtokba vehetjük a hagyományos strandnak mind a 8 medencéjét. A fürdőkomplexum többi szabadtéri része, így az Aquapark és a tavaly átadott Prémium Zóna csak júniustól látogatható. Az idei strandszezon kezdetét nagyszabású bulival is megünneplik.

Egy másik nagy múltú és népszerű fürdőben, Zalakaroson is megkezdődik a strandszezon április utolsó napján. Itt a helyi népművészeti csoportok lépnek fel a délelőtt folyamán.

Budapesten több lépcsőben nyitnak a strandok

Az egy ideje már télen is látogatható Palatinus Fürdő április 29-én megnyitja a Margaréta medencét és az élménymedencéket, a strand többi szolgáltatását - pl. a hullámmedencét és a csúszdákat - csak május 28-tól vehetjük birtokba.

A Paskál strandterületét a jelenlegi állás szerint április 30-án nyitják meg, azonban a 33 méteres úszómedencén május 1-ig bontják a sátrat, így azt a medencét pillanatnyilag nem használhatjuk.

Az átfogó felújítás és bezárás előtt álló Gellért fürdő augusztus 31-ig még látogatható lesz. A standot várhatóan május 7-én nyitják meg. A hullámmedencét feltöltik ugyan, de a hullámszolgáltatás idén nem fog üzemelni, az élménymedencében pedig sem a nyakzuhanyt, sem a derékmasszírozót nem használhatjuk.

Az Aquaworldben május 14-re, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi Fürdőkben május 28-ra tervezik a nyitást. A Nyéki Imre Uszoda - ismertebb nevén Kondorosi  - strandját a tervek szerint május közepén nyitják.

A többi budapesti strand nyitása június közepére várható.

Dunántúl kivár, keleten többen is nyitnak a hétvégén

A Dunántúlon a zalakarosi fürdő mellett csak a kisebbik esztergomi strand, a Szent István nyitja meg a kapuit.

Harkányban és Igalban mintegy 2 hetet kell még várnunk, május 13-ig, illetve május 15-ig. Az ország második legnagyobb fürdőjében, Bükfürdőn azonban várhatóan csak június 18-tól csobbanhatunk a strandon. 

A Dunától keletre eső fürdők közül a fent említett hajdúszoboszlói mellett többek között Kiskunmajsán a Jonathermálban, Püspökladányban a Sárrét Kincse Gyógyfürdőben, Békéscsabán az Árpád Fürdőben nyitják meg a strandot ezen a hétvégén.

Az ország egyik legmodernebb strandja a Debreceni Aquaticum május 20-án nyitja meg a kapuit.

A Gyulai Várfürdőben, a mezőkövesdi Zsóryban, Egerben és Egerszalókon csak június elejétől, illetve közepétől csobbanhatunk a strandmedencékben. 

Részletes lista, térkép és  a fontos tudnivalók a termlafurdo.hu oldalon olvashatók.